Hétfőn kettészakad az ország: ezek a vármegyék nem ússzák meg a zivatart, felhőszakadást

Pénzcentrum2023. június 4. 13:32

Ma késő délután, este az Alpokaljára és a délnyugati, déli határvidékre már besodródhat egy-egy zivatar, majd az éjszaka folyamán a Dunántúl nyugati felén lehetnek alkalmasak a feltételek néhány cella kialakulásához. Hétfőn napközben is jellemzően a Dunántúlon, illetve a Dél-Alföld tágabb térségében kell helyenként zivatarokra számítani. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), kis méretű jég és szélerősödés kísérheti - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.   

Vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékre adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást zivatarveszély miatt. Késő délutántól, estétől a Nyugat-Dunántúlon már növekszik a zivatarok kialakulási valószínűsége. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Hétfőn viszont már a fél ország érintett lesz.

Hétfőn már az egész Dunántúlra, Pest megyére, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre érvénybe lép a citromsárga riasztás zivatarveszély miatt. Kedden pedig már az egész országban elsőfokú riasztás lesz érvényben!

A Balatonnál a középső medencében elsőfokú viharjelzés van érvényben. A térségben a mérsékelt (10-25 km/h) északkeleti, keleti szelet időnként élénk (30-35 km/h) széllökések kísérhetik. A kora délelőtti, ill. kora esti órákban helyenként előfordulhat egy-egy erős közeli (~40 km/h) lökés is.

A Velencei-tónál gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) keleties (ÉK, K, DK) szél várható. Reggel és délelőtt még sok lesz a felhő, délután már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan gyenge záporeső előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 25 fok körül alakul. Késő este 18, 19 fok valószínű.

Címkék:
szél, időjárás, eső, zivatar, zápor, ország, meteorológia, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés, hétfő,