Négy éve történt a Hableány dunai tragédiája: mostanra nyílt lehetőség lebontani a hajóroncsot

Pénzcentrum2023. május 30. 20:48

Négy éve, május 29-én süllyedt el a Dunában Budapesten a Hableány elnevezésű sétahajó, melynek nekiütközött a Viking szállodahajó a Margit hídnál. A tragédia során huszonnyolcan haltak meg, huszonhat utas és a kétfős magyar személyzet és mindössze heten élték túl a tömegszerencsétlenséget. Az RTL Híradó megtudta, a bíróság jogerősen is felszabadította a hajó roncsát, melyet tizánhárom nappal a tragédiát követően emeltek ki a Dunából, és azóta a Hajógyári szigeten őriztek. Így most lehetőség van szétszedni a Hableány roncsait.

2019. május 29-én dél-koreai utasok tartózkodtak a Hableány fedélzetén. Több kamera tanúsága szerint a Viking szállodahajó utolérte és a vízbe fordította a sétahajót, ami néhány másodperc alatt elsüllyedt. A szállogahajó kapitányát tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyvédek szerint ősszel születhet ítélet az ügyben. A perek még mindig zajlanak, a dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35 és 60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől.

A műsorban elhangzottak szerint időközben a bíróság engedélyezte a hajóroncs szétszedését, mert már nincs szükség rá a tragédia miatt indult eljárásokhoz. Így aztán a roncsot elkezdték szétszedni, de nem tervezik, hogy teljesen megsemmisítik a Hableányt. Néhány darabját a TEK is szeretné megtartani emlékként.

Címlapkép: Mónus Márton, MTI/MTVA

 

Címkék:
utazás, baleset, gyász, hajó, május, tragédia, utasok, szerencsétlenség, hableány, hajóbaleset, hajókatasztrófa,