Nagy változás jön a hétvégén a rakparton: a pesti autósokat, gyalogosokat is érinti

Pénzcentrum2023. április 22. 10:01

Ezen a hétvégén is megnyílik a pesti alsó rakpart a gyalogosok, biciklisek, kikapcsolódni vágyók előtt; zöld civil szervezetek, előadások, téralkotás, Népliget ötletpályázat és számos program várja látogatókat.  Az idei rakpartnyitások különleges helyszíne a Lánchíd és az Erzsébet híd között található Jane Haining rakpart és a 2-es villamos viaduktja lesz.

A Föld napja alkalmából szervezett “Zöld hétvégén” a Jane Haining rakpartról eltűnnek a szalagkorlátok, kísérleti jelleggel megbontjuk a kockaköveket és növényekkel ültetjük be, valamint utcabútorokat, pihenőhelyeket helyezünk ki. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni, amelyekhez az autómentes időszakokban további területek csatlakoznak például teraszok formájában, a 2-es villamos alatt található viadukt pedig új funkciót kap, megnyílik a sétálók számára. Az idén kihelyezett elemek előrevetítik a következő évek átalakításait: a pesti alsó rakpart hosszú távú felújítása egy élhető és emberközpontú Duna-part lehetőségét hordozza magában.

A Rakpart 2023 projekt a téralkotás névre hallgató urbanisztikai irányzat jegyében született. A téralkotás (placemaking) a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott elősegíteni, ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőbeni használati módokat. Az ideiglenes átalakítás a Budapest 150 ünnepi eseménysorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat és a Valyo - Város és Folyó Egyesület együttműködésében készül.

Szintén szombaton a Fővárosi Önkormányzat Klíma- és Környezetügyi Főosztálya ökomenedzserei a LIFE IP HungAIRy projekt keretében helyszíni tanácsadással, játékokkal, ajándékokkal készülnek levegőtisztaság, - védelem, komposztálás, környezetbarát fűtési és közlekedési módok és egyéb fontos zöld témákban. A LIFE IP HungAIRy (LIFE 17 IPE/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Április 23-án, vasárnap délután a zöld civil szervezeteké és a fővárosi zöldfejlesztéseké lesz a főszerep a rakparton. A viadukt egy része megnyílik a nagyközönség számára, ahol bárki megtekintheti a Népliget tájépítészeti ötletpályázat múlt héten kihirdetett díjazottjainak pályaművét, valamint érdekes zöld- és klímaügyi előadásokat hallgathat meg a Főváros projektjeiben résztvevők tolmácsolásában, valamint a pesti alsó rakpart közép távú terveinek tervezője is bemutatja koncepcióterveit. Mindeközben számos civil szervezet  saját programokkal, játékkal, nyereményekkel várja az érdeklődőket a megnyitott rakparton.

Címkék:
Budapest, duna, zöld, projekt, főváros, rakpart,