Durván kiakadt a Ryanair a magyar kormányra: ennek az utasok isszák meg a levét

Pénzcentrum2023. április 21. 12:06

A magyarországi megélhetési válság idején az indokolatlan különadók csak tovább szorongatják a magyar állampolgárokat, az ide látogatókat, és károsítják a magyar gazdaságot, amely az olcsó légi járatoktól és a turizmustól nagyban függ - írja a cég friss közleményében. 

Mint ahogy arról szerdán beszámoltunk, az Alkotmánybíróság visszautasította a Ryanair tavaly júliusban benyújtott alkotmányjogi panaszát, amiben a cég azt kifogásolta, hogy extraprofitadó bevezetése sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogát.

A kormány 2022 nyarán vetette ki utasonkénti 3900 forintos adót, a Ryanairnek pedig 300 milliós forint bírságot kell fizetnie a Fővárosi Ítélőtábla április eleji döntése értelmében, mivel a légitársaság továbbhárította az utasokra az extraprofitadót. Az AB honlapjára szerdán került fel a panasz visszautasításáról szóló döntés, amely arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróságnak a panasz vizsgálatára nincs hatásköre.

A légitársaság hivatalos közleményt adott ki péntek délelőtt a döntéssel kapcsolatban, mely így szól:

A Ryanair sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a magyar Alkotmánybíróság megváltoztatta korábbi döntését, amellyel elfogadta a cég alkotmányossági kifogását a magyar kormány által a veszteséges magyarországi légitársaságokra kivetett, sikertelen és logikátlan 'extraprofitadóval' szemben.

Az Alkotmánybíróság döntésének azonban nincs jelentősége, mivel a magyar kormány már felváltotta a légitársaságokra kivetett logikátlan 'extraprofitadót' egy ugyanilyen nevetséges, hamis 'környezetvédelmi adóval', amely utasonként akár 32 eurót is elérhet! Ez a kísérlet arra irányul, hogy a pénzrablást ökoadónak álcázzák, holott ez csak a turizmus, a látogatók és a magyar családok további megadóztatása.

Az olyan légitársaságok, mint a Ryanair, már most is több millió eurót fizetnek minden évben az EU-nak a Magyarországra érkező és onnan induló járatok károsanyag kibocsátása miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar kormány intézkedése nem más, mint kettős adóztatás egy olyan időszakban, amikor a Magyarországra érkező és onnan induló fapados légi közlekedés fontos a rekord inflációval küzdő magyar gazdaság versenyképessége szempontjából.

A magyarországi megélhetési válság idején ezek az indokolatlan adók csak tovább szorongatják a magyar állampolgárokat, turistákat, és károsítják a magyar gazdaságot, amely az olcsó légi járatoktól és a turizmustól is függ. A Ryanair már 8 útvonalat törölt és további 7 útvonalon csökkentette a járatok számát Budapestről '22 telén, közvetlen válaszul a magyar kormány bizarr 'extraprofitadójára' és az azt felváltó álságos környezetvédelmi adóra.

A Ryanair szóvivője elmondta:

Ismételten felszólítjuk a magyar kormányt, hogy törölje el ezt az ostoba "ökoadót" a Magyarországról induló és oda érkező járatokra, amely kárt okoz a turizmusnak és veszélyezteti a munkahelyeket, miközben turistákat és saját állampolgárait bünteti a magyarországi rekord mértékű árinfláció idején.

Címkék:
cég, kormány, Alkotmánybíróság, adó, ryanair, magyarország, különadó, válság, magyar,