Méghogy drága a közlekedés? Nyugaton sokkal durvább a helyzet, döbbenetes számok érkeztek

Pénzcentrum2023. március 28. 12:01

Európában és a világon 45 nagyváros tömegközlekedési jegyárait vizsgálták meg és hasonlították össze a közlekedési kiadásokat a helyi jövedelmekkel.

A Picodi.com csapata áttekintésében az egyszeri vonaljegyeket és a havi bérleteket vizsgáltuk meg, melyek korlátlan számú utazásra jogosítanak a város közigazgatási határain belül. A 45 vizsgált város közül háromban – Luxemburgban, az észt fővárosban, Tallinnban és Málta fővárosban, Vallettában – a tömegközlekedés teljesen ingyenes a lakosok számára.

Londonhoz képest csaknem tizedannyi a budapesti bérlet

A rangsorban szereplő többi város közül Londonban (4,85 €), Zürichben (4,44 €) és Oslóban (3,65 €) a legdrágábbak az egy utazásra szóló vonaljegyek. Továbbá a legmagasabb árat a havi bérletért a londoni (253 €) és a dublini (155 €) lakosok fizetik. Összehasonlításképpen, Budapesten egy havi bérlet mindössze 25 €-ba (9.500 Ft) kerül. Azonban ha összehasonlítjuk a havi bérletek árát a jövedelmekkel az egyes városokban, a legkedvezőtlenebb helyzet São Paulóban mutatkozik, ahol a város összes tömegközlekedési eszközének havi használata az átlagfizetés 14,3%-át teszi ki. A második és harmadik helyen a listán London és Isztambul áll a közlekedésre fordított összeg tekintetében (a jövedelmek 7,5%- és 7,4%-a)

Mi a helyzet itthon?

Budapest a városok középmezőnyében található – egy budapesti 30 napos bérlet 9.500 Ft-ba kerül és ez a budapesti nettó átlagfizetés 2,5%-át teszi ki. Hasonló adattal rendelkezik Pozsony (fizetés 2,5%-a) és Szófia (2,6%), azonban Varsóban a fizetésnek csak az 1,8%-át kell havi bérletre költeni.

A kutatás Magyarországon belül is körülnézett: a megvizsgált magyar nagyvárosok közül a fővárosban a legdrágább a havi bérlet, utána jön Miskolc, ahol 9.400 Ft. A legolcsóbban Győrben utazhatunk, ahol 5.600 Ft egy havi bérlet, igaz, ez csak buszra érvényes. Egy vonaljegy ára meglepő módon Miskolcon és Szegeden a legdrágább – 430 Ft. A rangsorban Pécs a következő, ahol egy vonaljegy 400 Ft-ba kerül, Debrecenben 380 Ft-ba. Budapesten egy vonaljegyre mindössze 350 Ft-ot kell költenünk.

Címkék:
utazás, bkk, villamos, metró, busz, városfejlesztés, tömegközlekedés, bérlet, város, legdrágább, városlátogatás, budapesti tömegközlekedés, városi közlekedés,