Még vége sincs a felújításnak, de itt a következő gond: a 3-as metrók negyede üzemképtelen

Pénzcentrum2023. február 13. 08:35

Tavasszal ér véget a 3-as metró felújítása, ami már 6 éve húzódik, de még pontos dátumról sem beszélhetünk és itt a következő probléma. A Népszava információi szerint ugyanis az orosz metrószerelvények negyede, azaz a 37 metróból 9 nem üzemképes.

Várhatóan tavasszal ér véget a 3-as metró felújítása, azonban a BKV most elismerte, hogy a 37 orosz metrószerelvényből 9 nem üzemképes. A vállalat szerint ennek ellenére nincs okunk az aggodalomra, hiszen a megfelelő számú szerelvényt forgalomba tudják majd állítani a felújítás végével, azonban a Népszava szerint ez egy optimista álláspont.

Egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint ugyanis a biztonságos metróüzemeltetéshez 30 futó és 2 tartalék szerelvény szükséges. Azonban a 37-ből most két metró a tavaly januári kőbányai baleset óta használhatatlan és javításukhoz az embargó alatt álló orosz gyártóra lenne szükség.

Így 35 szerelvényből kellene megoldani az üzemeltetést, miközben a fenti embargó miatt már alkatrészeket sem lehet vásárolni a meglévő metrókocsikhoz. A másik nagy probléma, hogy a közép és magas ciklusú karbantartások akár hetekig is tarthatnak, amiket a szakértő szerint ezeken a járműveken sokkal sűrűbben kell elvégezni, mint a az M2-es és az M4-es vonalán közlekedő Alstomok esetében.

A BKV hétfő délután az alábbi reakciót küldte meg szerkesztőségünknek:

"Biztosított a megfelelő számú metrókocsi az M3-vonalán

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Közeledik az M3 vonal felújításának azon szakasza, amikor az autóbuszos pótlás megszűnik, így a teljes vonalon ismét metrószerelvények közlekedhetnek. A BKV Zrt. többször megerősítette, hogy – a sajtóban megjelentek ellenére – elegendő metrószerelvénnyel rendelkezik ahhoz, hogy az M3 teljes vonalán menetrendszerinti forgalmat biztosítson.

Jelenleg 9 szerelvényünk javítása/műszaki felülvizsgálata van folyamatban. A sajtóban megjelentekkel ellentétben: a felújítás zökkenőmentes, a padlójavítások lebonyolítása ütemezett, az alkatrészek pótlása raktárkészletről és hazai gyártók bevonásával történik. Visszautasítjuk a Népszava 2023.02.13-án 06:00-kor megjelent cikkében leírtakat, hiszen a BKV Zrt. nem „játszott ki” embargós rendelkezést. Ahogy eddig is, ezután is a hatályos törvények és jogszabályok betartásával járunk el a beszerzéseknél.

Az orosz gyártóval kapcsolatban állunk. Eddig 26 db bankgarancia összegét utalták át a BKV-nak 7,160 millió euró értékben."

Címkék:
metró, 3-as metró, orosz, probléma, metrókocsi, metrófelújítás, metrózás, embargó,