Kőkemény zivatar csap le Magyarországra: ezekben a vármegyékben nincs menekvés

Pénzcentrum2023. január 18. 08:02

Reggel, illetve délelőtt az Alföldön, illetve az Északi-középhegység térségében van esély zivatar kialakulására, melyeket intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, esetleg aprószemű jég kísérhet. Zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak a délelőtti órákban viharos (> 60-75 km/h-s) széllökések a délkeleti, keleti határvidék közelében - írja a met.hu. 70 km/h-t meghaladó széllökések miatt kettő és zivatar miatt tíz vármegyére adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Megjegyezték, hogy az eső mellett elsősorban inkább csak a magasabb hegyekben fordulhat elő kisebb havazás, időszakos halmazállapot-váltás. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

Zivatar alakulhat ki Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! - hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben.

Az időjárás miatt kettős fronthatás várható, így sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Címkék:
utazás, közlekedés, vihar, eső, zivatar, csongrád, szolgáltatás, széllökések, zivatarok, szolgálat, vármegye,