Óvatosan az utakon: marad a tartós köd ezekben a vármegyékben pénteken is

Pénzcentrum2023. január 12. 19:40

Csütörtök estétől egyre többfelé képződhet köd az országban, tartósabb, sűrű köd kialakulására legnagyobb esély a Dél-Dunántúlon, a középső országrészben, az Alföld nyugati és középső részein és az Északi-középhegység térségében mutatkoznak. Péntek délelőtt csak lassan javulnak majd a látási viszonyok az említett régiókban - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A ködös területeken szitálás, néhol ónos szitálás előfordulhat.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékre adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. A met.hu szerint tartós (> 6 óra) sűrű köd várható, a látástávolság pár száz méter lesz.

 Éjszaka folytatódik a felhőzet-növekedés, a még kevésbé felhős, derült tájakon pára, köd, illetve rétegfelhőzet képződik. Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de kisebb-nagyobb szakadozások, elvékonyodások előfordulhatnak a felhőtakaróban. Holnap estig az északi megyékben lehet gyenge szemerkélés, majd északnyugat, észak felől megnövekszik a csapadékhajlam, és egyre többfelé rákezd az eső. A déli, délnyugati szél időnként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3 és 10 fok között alakul - írták. 

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén, tartós álmosságérzés jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken, a reakcióidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

 

Címkék:
utazás, közlekedés, időjárás, hőmérséklet, felhőszakadás, köd, meteorológia, országos meteorológiai szolgálat, vármegye,