Máris itt lenne a tavasz? Nyílik a hóvirág Budapesten

Pénzcentrum2023. január 12. 17:15

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék nemzetsége, mely jellemzően még a tavaszi napéjegyenlőség, vagy március 20-21-e előtt nyílik. Azonban a januári virágzás még a tavasz első hírnökének nevezett hóvirág esetén is korainak mondható, melynek magyarázata inkább a szokatlanul enyhe időjárás idén télen. 

Az évszakhoz képest enyhébb, tavaszias időben Budapesten, egy XI. kerületi társasház kertjében 2023. január 12-én nyíló hóvirágokat fotóztak. Nem is egy-egy tő nyílt ki, hanem egy egész virágágyás döntött úgy, hogy az időjárás alapján most már jöhet a tavasz.

A múlt héten folytatódott az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint. Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos 0 fok körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. A tavaszias hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult, megdőlt a napi csapadékrekord is. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak a szakértők szerint. A délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, de északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

A következő egy hétben frontok sorozata vonul át az ország felett, így nem változik számottevően az időjárás, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. Összességében 15-40 milliméter csapadék várható a következő egy hétben, északon és nyugaton valószínű a nagyobb mennyiség.

Íme az MTI-től származó fotók, amelyeken szokatlanul korán virágzanak a tavasz első hírnökeinek is hívott hóvirágok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj Magyarországon is. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik! - írja a Wikipédia.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Címkék:
utazás, Budapest, bírság, társasház, tavasz, január, virág, mti, kerület, virágzás,