Tényleg le kell bontani a kerítést a horvát határon? Itt a minisztérium válasza

Pénzcentrum2022. december 13. 09:15

Horvátország schengeni csatlakozás után lebontják a határkerítést is. A Belügyminisztérium szerint már zajlanak a személyzeti átszervezések. A horvát határon január 1-től szűnik meg az ellenőrzés.

Lebontják a magyar-horvát határzárat, mivel Horvátország 2023. január 1-jével a schengeni térség tagja lesz - írja a 444, amely a Belügyminisztériumnál kérdezett rá az ügyre. A tárca válaszában azt írta:

a belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.

A Belügyminisztérium szerint „az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaink jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat”.

Az ügy kapcsán korábban a hovát belügyminiszter arról beszélt: „az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken.”

Címkék:
horvátország, határ, belügyminisztérium, schengen, intézkedés, schengeni övezet,