Kiadták a riasztás: kettészeli az országot a tejfehér köd, ezekben a megyékben zivatar is lehet

Pénzcentrum2022. október 24. 07:36

A hétfőre virradó éjszaka folyamán tartósabb, sűrű köd elsősorban a Dunántúl északi területein és Észak-Magyarországon képződhet. A köd napközben jellemzően lassan feloszlik, de lokálisan hosszabb ideig is beragadhat. Hétfőn az esti óráktól előbb északnyugaton, majd a keddre virradó éjszaka az ország északi területein az eső, zápor mellett zivatar is előfordulhat - írja a met.hu.

Elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat zivatar miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben, ahol tartós - vagyis 6 óránál tovább fennálló -, sűrű köd is várható. Köd száll továbbá Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre is. A látástávolság pár száz méter.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napközben fokozatosan javulnak a látási viszonyok, de az északkeleti, északi megyékben marad a borult, egyes részeken tartósabban párás idő. Az ország többi részén változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Este északnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és akkor az északi valamint a nyugati tájakon helyenként eső, zápor is előfordulhat, egy-egy zivatar is előfordulhat. A déli, délnyugati szél a déli országrészben időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 19 és 25 fok között alakul, de a tartósan felhős, párás északkeleti, északi részeken csak 14, 18 fok lesz. Késő estére 12, 18 fok közé hűl le a levegő.

Eközben az időjárás miatt az érzékenyek körében erősödhetnek a melegfronti panaszok. Többeknél fordulhat elő fáradtság, koncentrálási nehézség, migrén.

Címkék:
riasztás, időjárás, zivatar, köd, ország, országos meteorológiai szolgálat,