Nagy változás élesedik a SZÉP-kártyáknál: jönnek a levonások, rengeteg dolgozót érint

Pénzcentrum2022. október 7. 07:55

A Magyar Közlönyben szeptember 6-án éjjel jelent meg a friss rendelet, amely szerint a jövőben a Szép-kártya kibocsátója kivethet egy egyszeri 15%-os díjat bizonyos fel nem használt összegek után. Az új szabályozás lényeges változtatásokat hoz a kártyákra utalt összegek felhasználásában.   

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium már korábban közölte, hogy változnak a Széchenyi Pihenő Kártyát érintő szabályok - ezt erősítette meg a frissen megjelent rendelet. A módosítás lényege, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a kártyákra utalt összegek egy évig használhatóak fel - ezután egy egyszeri 15%-os díjat von le a kibocsátó bank, ha nem költik el azokat. A felszámított díjaknak viszont csak a felét teszi el a kártya kibocsátója, a másik felét a a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapja meg. Ezzel feltehetően a költéseket szeretnék ösztönözni, valamint támogatni a hazai turizmust.

A rendelet egész pontosan úgy fogalmaz, hogy "a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, az utalást követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénzeszköz erejéig és terhére egyszeri díjat számít fel március 20. és szeptember 20. napján. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel".

A díj mértéke 15%, de legalább 100 forint.

A 100 forintnál alacsonyabb összegek esetében levonják a teljes fel nem használt összeget. Fontos kiemelni, hogy a rendelet értelmében nem kamatot kell fizetni, hanem egyszeri díjat. A díjakból befolyt összegek felét a kártyát kibocsátó pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire költheti, a másik felét pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel.

Nem fognak levonni értesítés nélkül

A szolgáltatóknak 90 nappal a levonás előtt értesítenie kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt összegről és azok után fizetendő díjakról, vagyis időben fogják jelezni az ügyfeleknek, hogy vannak régóta parkoló összegek, amit célszerű felhasználni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemcsak az újonnan érkező összegek felhasználását ösztönözné a kormány, hanem a 2022. október 15. előtt utalt összegekkel kapcsolatban is van változás. 2023. május 31-ig lesz idejük a kártyabirtokosoknak elkölteni a fel nem használt összegeket, ezután levonják a 15%-ot. Aki ebben érintett, azt 2023. január 15-ig kell tájékoztatnia a szolgáltatójának.

Mi volt a régi szabály?

Korábban a Széchenyi Pihenő Kártyára érkezett összegeket a második év május 31-ig lehetett felhasználni anélkül, hogy történt volna bármilyen levonás. Ezt követően a szolgáltató havonta 3%-ot levont az egyenleg terhére. Így lett volna, azonban jött a koronavírus világjárvány, és rengeteg változás állt be a SZÉP-kártyákat illetően. Amíg például a veszélyhelyzet tartott, ez a szabályozás sem élt, hiszen a szálláshelyek, vendéglátóhelyek is zárva voltak, nehéz lett volna költeni. Tehát nem igazán válhatott bevett gyakorlattá a korábbi szabályozás, amelyet most módosítottak.

A rendelet a mai naptól hatályos.

Címkék:
utazás, cafetéria, turizmus, szép kártya, munka, változás, juttatás, kártya, rendelet,