Több ezer nyaraló életét könnyítik meg: napokon belül megnyílik a horvátok legújabb gigaberuházása

Pénzcentrum2022. július 24. 15:06

Napokon belül, július 26-án nyitja meg kapuit a forgalom előtt déli szomszédeink legújabb gigaberuházásaként felépült projektje, a Pelješac-híd, mely összeköti Horvátországot ... Horvátországgal. Hogy erre tulajdonképpen miért is volt szükség, miért jó ez a magyaroknak, és miért rossz is egyben, annak járt utána a Pénzcentrum. 

Kevesen tudják, de Bosznia-Hercegovina is rendelkezik saját tengerparttal: a mindössze 22 km-es szakasz központja egy félszigeten elhelyezkedő Neum nevű település. A csavar azonban az, hogy a bosnyák partszakasz után ismét Horvátországba érkezünk ha dél fele utazunk. A dél-horvátországi tengerparti úton közlekedőknek jelenleg egy bosznia-hercegovinai határátkelőhelyen kell áthaladniuk, mielőtt mintegy kilenc kilométerrel később újra belépnének az EU területére.

Mivel Horvátország 2024-ben csatlakozik a schengeni övezethez, a rövid boszniai határszakasz hatalmas akadállyá vált. A schengeni tagság feltétele, hogy az utazókat és járműveiket a schengeni területre való belépéskor és az onnan való kilépéskor egyaránt ellenőrzik. Egy további ellenőrző pont Bosznia neumi parti sávjánál tovább nyújtaná a már így is masszív forgalmi dugókat a nyári hónapok hőségében – írja a SzabadEuropa.hu.

Egy híddal Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával.  A 2,4 kilométer hosszú Pelješac-híd, valamint a 20 kilométernyi bekötőút július 26-án nyitja meg kapuit a forgalom előtt – írja a Croatia Week.

"Minden rendben van, minden a tervek szerint halad. A hőség megnehezíti a munkások dolgát, akik jelenleg is dolgoznak, de a dolgok jelenlegi állása szerint (…) július 26-án lesz a híd megnyitása a bekötőutak egy részével együtt" - mondta Oleg Butković horvát közlekedési és infrastrukturális miniszter korábban, majd hozzátette, a fennmaradó 10 kilométernyi bekötőút és a stoni elkerülő út az év végéig elkészül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Butković miniszter elmondta, hogy a július 26-i megnyitó minden ember számára nyitott lesz, aki már reggeltől kezdve eljöhet, átsétálhat a hídon és részese lehet az eseménynek. Magára a hivatalos ünnepélyes megnyitóra este kerül sor.

Mi történik ezután?

Ha megnyílik a híd, feltehetően Dubrovnik és a környékbeli települések felértékelődnek. Immár nem kell átkelni a határon, felgyorsul a lejutás, így a most még kedvezőbb áru szállások is árat emelhetnek. A boszniai Neumban, amely a híd megnyitásával elveszíti az átmenő forgalom nagy részét, a helyiek még nem tudják, mit hoz a jövő. Van, aki bizakodó, mások pesszimisták.

Címkék:
horvátország,