Teljes a káosz a légiközlekedésben: helyreállhat a rend?

Pénzcentrum2022. július 21. 11:15

Idén nyáron teljes erővel térhetett volna vissza a globális turisztikai szektor. De nem fog – a járvány után az általánossá váló reptéri káosz írja újra az iparág szabályait – írta meg a Forbs.

A turisztikai szakértők azt jósoltál még pár hónapja, hogy idén nyárra vége helyreállhít a légiközlekedés. Ehhez képest folyamatosan jönnek az újabb és újabb hírek a késő és törölt repülőjáratokról, kapacitásproblémákról és az egyre feljebb emelkedő árakról.

Július 18-án, hétfőn pedig a Forbs információi szerint a világon több mint 25 ezer járat késett, háromezer pedig el sem indult. Ez pedig közel sem regionális probléma, hiszen a Ryanair 29 százalékának késik, míg a WizzAir repülőinek 22 százalékának nem sikerült időben célba érnie kedden. Az pedig nem csoda, hogy ilyen jegyárak egyre nagyobb az elégtelenség.

Ezt a helyzetet pedig egy sokszereplős egyenlet gerjeszti: az első, és egyben legegyértelműbb probléma a munkaerőhiány. A pandémia alatt ugyanis a rengeteg járattörlés miatt óriási, dollár- és eurómilliárdos veszteségeket termeltek a légitársaságok, amiket gyors tűzoltásként leépítésekkel próbáltak korrigálni. Azóta pedig nem sikerült helyreállítani a koronavírus előtti rendet. A következő probléma szorosan kapcsolódik a fentiekhez, ugyanis nagyon sok pilóta öregedett ki a szakmából, és vonult vissza az utóbbi években. A veteránok pedig a munkaállomány egy jelentős részét teszik ki, aminek problémáját már előre lehetett volna látni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az alkatrészrendelések, így a javítási munkák is az ellátásilánc-káosz áldozatává vált. A hiányzó alkatrészeket egyre nehezebb beszerezni, ráadásul egyre drágábbak is, így sok gép fel se szállgat a levegőbe hivatalosan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel ellentétben a szakértők még mindig abban bíznak, hogy a WizzAir újra erőre kap: július elején 61 százalékos felértékelődési potenciállal számoltak ugyanis a légitársaság esetében a Budapesti Értéktőzsdén.

Címkék:
wizzair, káosz, probléma, turisztika, július, járatkésés, járatcsökkentés, szakértők,