Ma sem ússzuk meg a szelet, jégesőt, zivatart: ezekben a megyékben csap le délután a vihar

Pénzcentrum2022. június 10. 12:31

Ma késő délelőttől ismét megszaporodhatnak a zivatarok. Nagyobb számban a Duna vonalában és attól keletre számíthatunk rájuk. Előbb jellemzően az Északi-középhegység térségében, a déli óráktól már a Duna-Tisza közén és a Duna vonalában, valamint az Alföld keletebbi vidékein is. A zivatarokat leginkább a középső harmadán kísérheti felhőszakadás, amikor rövidebb idő alatt 20-30 mm meghaladó, ám erősebb gócok esetén 40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség sem kizárt, emellett néhány átmeneti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés és jégeső (~ 1-2 cm) is társulhat hozzájuk - írja a met.hu.

Elsősorban keleti megyékben néhány heves zivatar is előfordulhat (akár 85-90 km/h körüli átmeneti szélrohamokkal; illetve nagyobb méretű, akár 2 cm-t meghaladó jéggel kísérve).

Estétől fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam, de éjszaka, hajnalban főként az északkeleti tájakon, illetve a Dél-Dunántúlon még előfordulhat dörgés, villámlás. Szombat napközben is elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre alakulhat ki zivatar, de a maihoz képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat ekkor is kísérheti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm), esetleg intenzív csapadék (> 15-20 mm).

Ma napközben az Alpokalján a zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódó északi szelet 70 km/h-át meghaladó lökések is kísérhetik. Estére veszít erejéből a légmozgás.

Elsőfokú riasztás van érvényben zivatarra az egész országban, széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben, valamint felhőszakadás miatt a Dunántúlon Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya, valamint az egész Duna-Tisza közében Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével.

Címkék:
vihar, szél, időjárás, zivatar, megye, jégeső,