Brutális áremelés a magyar strandokon: kegyetlenül drága lesz az idei nyár

Pénzcentrum2022. június 10. 22:02

Az önkormányzati cégek az elmúlt másfél évben nem emelhettek árat, hiszen a koronavírusra hivatkozva egy rendelet tiltotta őket ettől. Június 1-el viszont ez hatályát vesztette, így a legtöbb magyar fürdő azonnal élt a jogával, és átlagosan 1000 forinttal megemelte a belépőjegyei árát. Akár 20-25 százalékkal is drágulhat idén nyáron a strandolás országszerte, számolt be az RTL Híradó.

A legtöbb magyarországi fürdőben már múlthét szombaton árat emeltek, hiszen az elmúlt másfél évben erre nem volt lehetőségük, miközben az energiaárak teljesen elszabadultak. Az RTL-nek adott interjúban Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a strandok utoljára 2019-ről 2020-ra emeltek árakat, tehát két éve, ami alatt rengeteg olyan költségnövekedés történt, amit nem tudtak érvényesíteni.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk Budapesten már múlt szerdán emeltek az árakon: a Paskál fürdőbe a hétvégén több mint 10 ezer forintért tud belépőt venni egy 4 tagú család, ami 900 forinttal több mint eddig. És ez egyáltalán nem kirívó eset, hiszen a belépők 8-7, míg a bérletek 10-14 százalékkal drágultak Budapesten átlagosan. De a történelmi fürdők esetében egyáltalán nem ritka az akár 20 százalékos emelés sem.

A jelek szerint pedig ennek nem itt lesz a vége idén, hiszen a szakemberek szerint szükség lesz még egy áremelésre:

Sajnos a költségek megeszik a fürdőt, még egy 10-15 százalékos emelésre szükségünk van, hogy a fürdőt életben tudjuk tartani

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Husz Szilvia értékesítési vezető. A Fürdőszövetség szerint pedig nincs kivétel ez alól, hiszen ahol nem emelkedtek még ilyen mértékben az elmúlt két hétben az árak, ott hamarosan fognak. Így összesen nem 5-10, hanem 20-25 százalékos drágulásról beszélhetünk, ami egyes jegyek esetében még több is lehet.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint ez pedig azért lehet, mert az elmúlt időszakban az energia a háromszorosára drágult, amivel párhuzamosan megugrottak a bérköltségek is, miután majdnem 20 százalékkal nőtt a minimálbér. Emellett pedig a vegyszerek ára is a duplájára emelkedett minimum.

Címkék:
Budapest, strand, fürdő, áremelés, fürdőzés, magyar, fürdőszövetség, fürdők, strandbelépő,