Na, ettől padlót fogsz: 1500 forint már standard ár egy lángosért a Balatonnál

Pénzcentrum2022. június 7. 20:30

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a családi strandolás alatt, nem csak a lángos, de az üdítő és a belépő is drasztikusan drágult. Egy budapesti strandon egy négy tagú család az egy napos fürdőzésért, 4 lángosért, és 4 üdítőért mintegy 23 ezer forintot hagyott ott. A szakértők 10-15 százalékos emelkedésről beszélnek.

A Balatonon 1500, Budapesten már 2500 forintot is elkérhetnek idén egy lángosért. Egy siófoki büfé tulajdonosa szerint annyival drágábbak az alapanyagok, hogy minimum 15 százalékot kellett emelniük. Nem csak a lángos az, ami drágult, egy négy tagú család a budapesti Palatinus strandon a strandolásért és az ebédért 23 ezer forintot költött.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint idén a lángos drágulása az alapanyag-és energiaköltségeknek, valamint a bérek emelkedésének tudható be.

Az olaj 600 forint volt egy évvel ezelőtt, most 1 400 forint, ez 150 százalékos emelkedés. Ha valaki le akar cserélni 20 liter olajat, ez 12 000 forint volt tavaly, míg idén ez már 30 000 forint.

- mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az RTL Híradónak, aki hozzátette, hogy a drasztikus drágulás ellenére sem biztos, hogy profitot tudnak majd termelni a vendéglátósok, ami azért is probléma, mivel a koronavírus után kevés egység bír ki még egy idényt profit nélkül.

Címkék:
strand, rtl klub, drágulás, áremelkedés, lángos, rtl, strandbüfé, budapesti strand,