Kegyetlen UV-sugárzás fenyegeti a magyarokat: erre mindenkinek nagyon figyelnie kell kedden

Pénzcentrum2022. június 7. 09:15

Kedden csaknem az ország teljes területén a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Dél-Dunántúl, valamint Pest és Budapest területének több mint 50 százalékán az előre jelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladja, ezért ezekre a területekre extrém sugárzás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt - írják.

Napközben egyékbént kezdetben sok lesz a napsütés, de késő délutántól nyugat felől hidegfront érkezik. Késő délutántól - elsősorban a nyugati országrészben - felhőszakadás kíséretében záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként a szél is megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A nappali maximumok 26 és 32 fok között várhatók.

Szerdán és csütörtökön sokfelé kell esőre számítani, és átmenetileg a levegő is lehűl. Szerdán a Tiszántúl kivételével több helyen lehet záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadás is kialakulhat. A Dunántúlon a legnagyobb a csapadék esélye. Délutánra a Dunántúlon 21 és 25, keleten 25 és 32 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A frontális felhőzet csütörtökön is felettünk marad, többfelé várható ismétlődő jelleggel eső, zápor, zivatar. Az északias szél élénk, a Dunántúlon helyenként erős lesz. Délutánra is csak nagyrészt 21 és 27 fok közé melegszik fel a levegő, ennél északkeleten lehet kicsivel melegebb. A felhők péntektől fokozatosan eloszlanak, és a legmagasabb hőmérsékletek visszatérnek a 30 fok fölötti tartományba. A Balaton jelenleg Siófoknál 22 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.


 
 
 
 

Címkék:
napsütés, meteorológia, sugárzás, zivatarok,