Durván megnőtt az ilyen nyaralások száma itthon: mi történt a magyar utazókkal?

Pénzcentrum2022. június 2. 09:38

Jelentősen megnőtt ultrarövid távú nyaralások aránya, és nem ritka az utolsó pillanatos foglalás. Ezzel együtt úgy tűnik, a hazai szállodák esetében a vendégforgalom elmarad majd a tavalyi szinttől.

Egy hajszállal gyengébbnek néz ki a pünkösdi hosszú hétvége, mint a húsvéti. A Balatonon a jelenlegi információik szerint 80-90 százalék közé várják a szállodai kihasználtságot, de ez az arán még változhat. 

A szállodák esetében a vendégforgalom várhatóan a tavalyi nyári alatt lesz belföldön, közben viszont külföldi irányba a vendégforgalom jelentősen nőtt:  Emellett jelentősen megnőtt ultrarövid távú foglalások aránya,

Még az is elképzelhető, hogy a következő 3-4 napban sok rövidtávú foglalás érkezik. Ebben az esetben 90 százalék fölé is mehetünk, de az elmúlt évek tapasztalata az volt, ha pünkösd júniusra esik és nagyon közel van a nyári nagy szabadsághoz, akkor egy picit visszafogottabb a kereslet, hiszen másfél hónapon belül két jelentősebb kiadást nem minden család tud megengedni magának

 – mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Inforádiónak, majd hozzátette, munkaerőből óriási a hiány. Emondása szerint a munkavállalók 34 százaléka hagyta el a szállodaipart. Egyelőre azt keresik az üzemeltetők, hogy milyen alternatív foglalkoztatási formákkal találnak átmeneti megoldást a problémára, próbálnak bevonni kiegészítő munkaerőt, nyugdíjasokat, diákokat, bérmunkásokat, akár külföldről is.

Címkék:
utazás, nyaralás, hosszú hétvége, nyári szünet, nyár, szállás, foglalás, pünkösd, szállodák,