Erős szezont vár a ferihegyi reptér: nem tartanak a háborútól sem

Pénzcentrum2022. április 25. 20:01

Nem tartanak a háború hatásaitól, erős nyári szezonra számít a Budapest Airport. A társaságnál úgy számolnak, hogy az utasforgalom elérheti a 2019-es rekord 85 százalékát is.

A nyári szezonra bővíti menetrendjét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 35 légitársaság járataival 122 desztináció és 112 város érhető majd el. Idén először már átszállás nélkül lehet utazni a magyar fővárosból a törökországi Izmirbe, a spanyolországi Alicantébe, Valenciába és Castellonba is. Júniustól pedig – két év szünet után – ismét közvetlen járat repül majd New Yorkba.

A budapesti reptér kínálata így már majdnem eléri a járvány előtti szintet – mondta érdeklődésünkre Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

2019-cel összehasonlítva az elérhető városok, úti célok számát 80 százalékra vissza tudtuk hozni, vagyis 20 százalék hiányzik még a korábbi rekordévhez képest. Ezt szeretnénk idén visszaépíteni a menetrendünkbe

– mondta Valentínyi Katalin az inforádiónak. A társaság nem csak a menetrend bővítésén dolgozott, a pandémia alatt is folyamatosan fejlesztett. Felújította például a repülőgép-állóhelyeket, 30 új önkiszolgáló poggyászfeladó automatát szerelt be, megújította a vizesblokkokat és a számukat is emelte. A kapacitásbővítésre a reptér várakozásai szerint szükség is lesz, hiszen nyáron az utasforgalom további erősödésére számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre az évre 600 ezer ukrán és orosz utassal számoltunk, de egy részük nyilvánvalóan nem fog megjelenni az utasforgalmi adatokban, hiszen nem közlekednek e két országból a járatok. Ám ezzel együtt a háború összességében minimálisan érinti az utasforgalmi számainkat. Nagyon erős nyárra számítunk, mondhatnám csúcsforgalomra. Az egész évet tekintve 75-80 százalékát fogjuk elérni a 2019-es adatoknak, nyáron viszont ez felkúszhat 85 százalékra is

– mondta Valentínyi Katalin. A reptér légiárukezelő központjában is folyamatos növekedéssel számolnak. A légiáruszállítás a járvány alatt bővült, a repülőn érkező árumennyiség pedig azóta is minden hónapban 25-30 százalékkal emelkedik. A társaság várakozásai szerint idén új rekord is születhet: a budapesti repülőtéren megfordult áruk mennyisége elérheti a 250 ezer tonnát.

Címkék:
Budapest, légitársaság, város, budapest airport, reptér,