Komoly változások jönnek a szomszédban: erről minden Szlovákiába utazónak tudnia kell

Pénzcentrum2022. április 22. 11:31

Amíg számos európai országban, többek között Magyarországon, már hetekkel, akár hónapokkal ezelőtt eltörölték a beltéri maszkviselést, addig közvetlen szomszédunkban mostanáig érvényben volt.

Szlovákiában csütörtökön lépett életbe az új szabály, melynek értelmében már nem kötelező az FFP2-es arcmaszkok viselése zárt térben, mivel egyre javul a koronavírus okozta járványhelyzet. „Már csak az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban marad kötelező az FFP2-es maszk viselése, mégpedig a személyzet és a látogatók számára” – tájékoztatott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Ján Mikas tisztifőorvos azonban hozzátette, amennyiben valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, továbbra is öt napra izolálnia kell magát, a következő öt napban pedig maszkot kell viselnie. „A karanténban tartózkodás ekkor már nem lesz kötelező” – egészítette ki a főorvos. Kivételt jelentenek azok az esetek, mikor a háziorvos rendeli el a karantént. Mikas azt is elmondta, hogy bár a maszkviselés már nem lesz kötelező, továbbra is fontos a rizikós csoportok, az idősek, a krónikus megbetegedésben szenvedők és azok számára, akik nincsenek beoltva.

A kulturális minisztérium közleményben tudatta, hogy az arcmaszkok viselése már nem lesz kötelező, csak ajánlott, a vendéglátóipari egységek kül- és beltereiben, valamint a tömegrendezvényeken. A tárca emlékeztetett, hogy a vendéglátóipari egységekben és a tömegrendezvényeken amellett, hogy úgynevezett alap üzemmód van érvényben, a létszámkorlátozást és az üzemidő korlátozását is eltörölték. 

Címkék:
kötelező, járvány, szlovákia, koronavírus, idősek, pandémia,