Brutál drágulásra számíthatnak a magyar szülők: már ennek is keresztbe tesz a benzinárstop

Pénzcentrum2022. április 12. 08:31

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, köztük az osztálykirándulások költségei a magas üzemanyagárak és a gyenge forintárfolyam miatt. A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez.

A turistabuszokra nem vonatkozik az üzemanyag hatósági árazása, így akár 15 százalékkal is drágulhatnak az osztálykirándulások. Egy hajdúszoboszlói iskolában a szülők egy debreceni kirándulás kapcsán kértek ajánlatokat különböző buszos cégektől, és 35-50 ezer forint közötti árajánlatokat kaptak. A szülői munkaközösség tagja szerint ezt az összeget még vállalják a szülők, de úgy spórolnak, hogy csak egy napra megy az osztály.

Az egyik nagy busztársaság ügyvezetője arról beszélt, hogy kedvezményt már nem tudnak adni, és elképzelhető, hogy hamarosan árat is kell emelniük. A benzinárstop ugyanis nem vonatkozik a három és fél tonnánál nehezebb járművekre, így a turistabuszokra sem.

Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat. A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése jelentősen tovább növeli a költségeket

– mondta Nagy Sándor, a Grand Tours ügyvezetője az RTL Klub híradójának. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszámolt róla, hogy több osztályfőnök jelezte, hogy a dráguló üzemanyagár miatt újra kellett tervezni az osztálykirándulásokat, valamint azért, hogy faragjanak a költségekből, a 2-3 napos kirándulások helyett inkább az egy napos kirándulások kerülnek majd előtérbe.

Címkék:
iskola, forint, üzemanyag, drágulás, diákok, kirándulás, tanulók, szülők, árstop, benzinárstop, ársapka,