Megsínyli a magyar turizmus is az orosz-ukrán háborút: már most rengeteg a lemondás

Portfolio2022. március 9. 09:27

Az orosz és az ukrán turisták gyakorlatilag eltűntek Magyarországról, de nemcsak ezekből az országokból, hanem máshonnan is kevesebben jönnek a konfliktus miatt - írja a Portfolio. Sokan nem mernek elindulni hazánkba a szomszédban dúló háború miatt. A háború hatására még tovább emelkedő energiaárak a turizmusban is gondot okoznak.

Eddig a tipikusan gyógyászati turizmusra szakosodott üdülőhelyek, Hévíz és Hajdúszoboszló a háború vesztesei: az orosz és az ukrán turisták gyakorlatilag eltűntek, vagy, aki itt maradt, az jobbára nem tud vagy nem akar visszautazni. Elkezdődtek a lemondások a nyugati turisták részéről is a fürdőhelyeken. A többi vidéki településen a belföldi keresletnek köszönhetően az ilyenkor elvártnak megfelelő a vendégszám, míg a budapesti hotelek a megnövekedett tranzitforgalomból fakadóan megugró foglaltságról számoltak be. Főleg a jómódú ukránok szállnak meg pár napra a fővárosi szállodákban, azután utaznak tovább - írja a lap.

Az orosz és ukrán piacról érhetően jelentős a lemondási hullám, és már nemcsak a márciusi, hanem az áprilisi és a májusi foglalásoknál is, mert az is bizonytalan, hogy mikor áll helyre a légiközlekedés az országaink között

– közölte a Portfolio megkeresésére Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A három tavaszi hónapban összességében eddig 10 ezer vendégéjszakával kevesebbel számolhatnak a szállodák az orosz-ukrán háború következtében. "Tipikusan az idős, Magyarországra gyógyulni járó turisták mondják le az útjaikat. Főleg a német beutazók. Nem mernek elindulni Magyarországra a szomszédos országban dúló háború miatt" – vázolta a megváltozott helyzetet Baldauf Csaba. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint pár nap alatt vett nagy fordulatot a hazai turisztikai piac.

„Sok szálloda megérzi az ingadozó földgáz árat, ami hétfőn már 300 euró fölé emelkedett, megawattóránként. Ráadásul, a 400 forintig emelkedő euróárfolyam is akadályozza az energiaárak csökkenését” – tette hozzá a szakértő.

Címkék:
utazás, turizmus, ukrajna, oroszország, magyar, ukrán, orosz, turisták, szállodák, háború, orosz-ukrán háború,