Ezekben a megyékben okozta a legtöbb gondot a tegnapi szélvihar: még ma is lehet fennakadás

MTI2022. január 31. 11:01

Több száz tűzoltói beavatkozásra volt szükség a vasárnapi viharban, jelentős késések alakultak ki a vasúton és számos szolgáltatásban kimaradást okozott az erős szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nálunk is tomboló viharciklon, Malik távozik. Ma viszont egy újabb (gyengülő) ciklon frontjai érnek el minket, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek az előttünk álló héten is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, de sok riasztást kaptak Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is.

Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be. A szeles időjárás több helyen is megrongálta a vasúti felsővezetéket, emiatt jelentős, 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kell számolniuk a vasárnap este is a vonattal utazóknak - közölte a Mávinform. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében.

Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén. 

Szintén a vihar rongálta meg a Tatabánya és Oroszlány közötti magasfeszültségű távvezetéken futó optikai gerinchálózatot, emiatt mintegy 3500 felhasználó nem fér hozzá a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobil- és vezetékes telefon-, internet-, valamint kábeltelevízió-szolgáltatásaihoz Oroszlányban.

Az Útinform vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is viharos széllökésekre lehetett számítani Fertőszentmiklós, Csorna és Győr térségében, a Bakonyban, Pest megye északi és keleti területein, Fejér megye keleti részén, valamint Szántód és Paks közelében, a Mátrában, továbbá Balassagyarmat, Heves, Szolnok és Gyomaendrőd környékén.

A hegyvidéki utakon és a mellékutakon bárhol lehet letört faágakra vagy kidőlt fákra számítani.

A Balaton mellett is erős széllökéseket mértek: a legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték. A Bakonyban a Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

1654 beavatkozás, 273 épületkár

Az OKF közlése szeirnt a szeles idő miatt vasárnap összesen 1654 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. A tűzoltói beavatkozások egyharmadát pedig épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az erős szél sok épület tetőszerkezetét megrongálta, nemcsak magánházakét, hanem középületekét is, összesen 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár. Nyolc családi házban a szél olyan mértékű károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az itt élő 34 embert rokonok fogadták be.

Baranya megye kivételével az egész országban károkat okozott a vihar, a tűzoltóknak a legtöbb dolga Pest megyében és Budapesten volt.

Néhol közlekedési jelzőlámpákat is leszakított a szél, máshol pedig hatalmas porfelhő volt, ami a közlekedést nehezítette. Több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét bontotta meg a szél, a tűzoltóknak kellett a sérült tetőt helyreállítaniuk.

Beleden egy családi ház lemeztetejét a szél megbontotta, amiből egy leszakadt darab az udvaron tartózkodó emberre esett. Volt ahol autókra dőltek a szélben kicsavart fák, például Budapest XI. és XXI. kerületében és Gyálon is ez történt.

Hétfőn reggel még 192 helyszínen zajlott a károk felszámolása, folyamatosan dolgoztak a tűzoltók.

Ha valaki elszakadt elektromos vezetékkel, sérült közművezetékkel, veszélyesen megdőlt fával találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot - kéri az OKF. Az erős szelet követően érdemes körbejárni az otthonunkat és felmérni a keletkezett károkat - tanácsolják.

Címkék:
vihar, szél, kár, okf,