Vörös riasztást adtak ki: ezekben a megyékben veszélyes közlekedni a jeges, havas utakon

Pénzcentrum2021. december 26. 08:15

Az Országon Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a déli országrészben jelentős mennyiségű ónos eső hullhat. A Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően lepel-3 cm, Zala megyében és környezetében akár 5 cm-t is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig vasárnap.

Délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani - írja a met.hu. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. A délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben harmadfokú, vörös riasztást adtak ki az ónos eső miatt, ebben a négy megyében a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t! Jász-Nagykun-Szolnokban és Baranyában másodfokút, és Zala, Somogy, Fejér, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben pedig elsőfokú riasztást adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

Havazás miatt mindössze Zalában van elsőfokú riasztás érvényben, ami azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Hétfőn már Zalában és Somogyban is lehet több mint 5 cm-es hó, és a fél országrészben még mindig ónos eső nehezíti majd a közlekedést.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.

Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekednie az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadékutánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok - hívta fel a figyelmet a közútkezelő.

 

Címkék:
utazás, időjárás, eső, , ónos eső,