Ezekben a megyékben eshet a hó a hétvégén: hófúvás és szél miatt riasztást adtak ki

Pénzcentrum2021. december 11. 08:31

Szombat estig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, bár főként az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a nap első felében néhol gyenge ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Elsősorban az Észak-Alföldön, illetve a felhőben lévő dombvidéki, hegyvidéki tájakon korlátozott látási viszonyokra, ködre lehet számítani. Napközben a déli országrészben előforduló gyenge csapadék jellemzően eső, esetleg havas eső formában várható, illetve a Dél-Dunántúl magasabban fekvő dombvidéki részein, illetve a Mecsekben némi hó is lehetséges. Szombat estétől az erősödő északi szél előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon már helyenként hófúvásra lehet számítani.

Vasárnap kelet, délkelet felől újabb mediterrán ciklon érheti el térségünket vegyes halmazállapotú csapadékkal, amely egyre inkább havazásba vált át. A jelenlegi számítások szerint a csapadék elsősorban az ország keleti harmadát érinti, másutt számottevő nem valószínű. A csapadék vasárnap délutántól a fagypont közelébe vagy az alá csökkenő hőmérséklet miatt lefagyhat. Mindehhez szombat estétől erős, majd viharos északi, északkeleti szél társul, amely a hó állapotának függvényében hófúvást okozhat. A vasárnaptól várható csapadék területi kiterjedésében és halmazállapotában még jelentős a bizonytalanság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt elsőfokú veszélyjelzést adott ki Veszprém megyére szombatra. Vasárnap már másodfokú riasztás lesz érvényben Veszprémre hófúvás és szél miatt is, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Ezen felül erős (70 km/h-t meghaladó) széllökések várhatók vasárnap az ország egész területén, elsőfokú riasztást adtak ki mindenhol, kivéve Nógrádban. Győr-Moson-Sopron, Vas, és Komárom-Esztergom megyékben gyenge hófúvás várható. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Havazás miatt elsőfokú riasztás lesz érvényben vasárnap Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Ez azt jelenti, hogy 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
havazás, szél, időjárás, tél, , hófúvás,