Ez jócskán betehet a téli turizmusnak: tömegével törlik a népszerű úticélokat

Pénzcentrum2021. november 30. 10:36

Szilveszterre megtelhetnek a magyarok által is kedvelt osztrák, svájci, olasz és francia síparadicsomok külföldi turistákkal, már most sem könnyű az év utolsó napjaira szállást foglalni a népszerű helyekre - közölte Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap keddi cikke ismerteti: a hazai utazásszervezők is feszülten várják, hogy milyen járványügyi intézkedéseket jelent be december 12-től Ausztria, hiszen a tét a teljes síszezon. Aligha lehet pótolni a tavaly kiesett forgalmat, de sokan remélik, hogy az idén már sehol nem lesz szükség teljes lezárásra. Az előrejelzést megnehezíti a helyzet képlékenysége, amire példa, hogy a koronavírus néhány napja világszerte ismertté vált omikron-variánsának megjelenése azonnali korlátozó intézkedésekre sarkallta az Európai Uniót is.

Molnár Judit elmondta: a magyarországi turisztikai piacra is hat a dél-afrikai légi járatok törlése, illetve korlátozása, hiszen a Dél-Afrikába szervezett szafarikat azonnal törölték az utazási irodák, a hazaérkezőket pedig karanténba küldték. Magyarországról, ha nem is tömegesen, de sokan jártak Dél-Afrikába, ám most újabb egzotikus úti cél esett ki a pandémia miatt amúgy is szűkös kínálatból.

Jó néhány éve kedvelt téli úti cél Thaiföld, Indonézia és Bali, ahová továbbra sincs szervezett kiutaztatás, de ilyentájt nagyon sokan hiányolják a palettáról a Szentföldet, illetve az izraeli utazási lehetőségeket, a Holt-tenger környékét is - mondta Molnár Judit. A döntések a világjárvány miatt az utolsó pillanatra tolódtak, ráadásul a last minute kereslet a világ minden pontjáról ugyanazokra a helyekre koncentrálódik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyiptomi és a maldív-szigeteki döntés a magyar védettségi igazolványok elfogadásáról éppen ezért a legjobbkor született. Egyiptom árérték arányban remek szállodái, a Vörös-tenger és környékének klímája régóta nagyon vonzó a magyar utazási piacon, amelyen a világkiállítás miatt az idén szinte berobbant a Dubaj iránti kereslet, minden korábbinál többen utaztak Magyarországról az Egyesült Arab Emírségekbe.

Most indulnak az első szervezett csoportok az Amerikai Egyesült Államokba, mindenekelőtt New Yorkba, miután a hosszú amerikai piaci szünet után ismét bekerült a kínálatba. Az amerikai utazások iránt hatalmas az érdeklődés, a helyek pillanatok alatt elkeltek. Pedig az utazók egyes térségekben körülbelül 10 százalékos, másutt akár nagyobb arányú drágulással is számolhatnak az olaj árának növekedése, a szolgáltatók áremelései, valamint a forint gyengülése miatt - közölte a szakember.

Címkék:
utazás, utazásszervezés, üdülés, utazási iroda, úticél, tenger, utazási irodák,