Itt a mesterterv: így mentik meg a Velencei-tavat a kiszáradástól

Pénzcentrum2021. szeptember 24. 10:28

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete. Az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlásának előkészülete, az első lépcsőben a Zámolyi-víztározó vizét átengedik a Pátkai-víztározóba, hogy aztán a horgászszövetség (MOHOSZ) lehalássza a zámolyit – tudta meg a HVG Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A tervek szerint október alatt összesen nagyjából másfélmillió köbméter vizet engednek át a Pátkai-víztározóba, hogy közben a a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy ezek után magába a Velencei-tóba mennyi víz kerülhet és mikor, azt nem tudni. Siklós szerint az egész egy hosszú folyamat, amire hatással van az időjárás, a várható csapadék mennyisége, illetve az is, hogy a hideg idő beköszöntével mennyire javul a tározókban a vízminőség.

Ezeket a tározókat eredetileg pont a tó vizének pótlására létesítették az 1970-es években, amikor a Velencei-tavat üdülőtóvá alakították át, de azóta elindult a halgazdálkodás is, ami rontott a víz minőségén

Címkék:
víz, mohosz, velence, velencei-tó,