Érik az újabb közlekedési káosz? Jövő hétfőn kezdődik a főváros egyik főnyomócsövének cseréje

Pénzcentrum2021. augusztus 22. 10:00

A rakpart zöldítése mellett a főváros egyik kulcsfontosságú főnyomócsövének cseréje is megvalósulhat a rakparti felújítások során. Ennek elvégzése nem tűrt már további halasztást; a munkálatok augusztus 23-án kezdődnek, de ezek miatt nem lesz külön forgalomkorlátozás - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A rakpartok fejlesztése három lépésben történik meg: elsőként június 7-től a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részén kezdődtek el a munkák, ahol gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki.

Hozzátették, az Idősebb Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével sétálhatóvá válik a Duna partja. A háromütemesre tervezett munkából azonban mindmáig csak kettő - a Moszkva sétány, valamint a Margit híd és Dráva utca közötti szakasz - valósult meg, a harmadik ütem megvalósítása most indulhatott el.

A forrás központi költségvetés által biztosított részét csak 2021 végéig biztosítja a kormány a fővárosnak, ezért a munkákat idén el kellett kezdeni, és be is kell fejezni - hívták fel a figyelmet.

A BKK szerint a projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, a Markó utcai rámpa támfala azonban beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt, az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd a dunai panorámában a fővárosiak. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során - sorolták.

A megújult idősebb Antall József rakpart ezen szakaszát idén év végén vehetik birtokba a fővárosiak - írták, hozzátéve, hogy jól haladnak a munkák: elkezdődött az új támfalat tartó nyolcméteres cölöpök lefúrása, befejeződött az új, mintegy 540 méter csapadékcsatorna lefektetése. Végéhez közeledik a Dunába vezető lépcsősor felső kiegészítése. Az út új nyomvonala miatt szükséges gázkiváltási munkák rendben véget értek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Közölték azt is, a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakaszán, valamint a Kossuth tér és a Március 15. tér között összesen mintegy háromkilométeres szakaszon épül új ivóvízvezeték. A munka a tervek kiegészítésével és felülvizsgálatával kezdődik, a kivitelezés majd a víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet meg - fűzték hozzá.

Kitértek arra is, a rakparton közösségi sportolásra szolgáló eszközöket, utcabútorokat, kerékpár- és gyalogos útvonalakat létesítenek.

A pontos forgalomtechnikai kialakításról, így a rakpartok közlekedési rendjéről is később születik döntés. Az első ütem az idősebb Antall József rakpart és a Március 15. tér, a második pedig délre, a Fővám térig valósul meg, ezeknek a tervezési közbeszerzése már folyamatban van.

Címkék:
bkk, felújítás, főváros, munkálatok,