Lecsapott a gigavihar: országszerte kidőlt fákat, leszakadt ágakat hagyott maga után

Pénzcentrum/MTI2021. augusztus 5. 18:01

Folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelemhez a heves zivatarok okozta károk miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese csütörtökön dél körül az MTI-t.

Dóka Imre elmondta: hetven helyszínen dolgoznak a tűzoltók a vihar miatt. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoznak gondot. A legtöbb bejelentés Békés és Csongrád-Csanád megyékből érkezett. Az OKF szóvivő-helyettese továbbra is mindenkitől azt kéri: figyeljék az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: az elsődleges veszélyforrás általában a nagy mennyiségű (akár 20-30 milliméternyi) intenzív csapadék, másodsorban a jégeső és viharos széllökés. A keleti tájakon akár 2 centiméteres átmérőnél nagyobb jégdarabok is hullhatnak, és előfordulhatnak akár 100 kilométer/óránál erősebb széllökések is. A zivatarok estére a keleti tájakra szorulnak vissza, késő estére pedig várhatóan megszűnnek - tették hozzá.

Címkék:
vihar, időjárás, meteorológia, viharkárok,