Beüt a kőkemény kánikula: kiadták a riasztást, a hét végéig várhatunk a fellélegzésre

Pénzcentrum/MTI2021. július 26. 07:38

Az ország nagy részére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre, mivel többnyire 25 Celsius-fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, sőt az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja. Az előrejelzés szerint csak vasárnap számíthatunk hűvösebb időre.

Hőség miatt az ország nagy részére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre. Többnyire 25 Celsius-fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, sőt az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja.

Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Budapestre, Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint a nappali csúcsértékek 30-37 fok között alakulnak. Késő estére általában 23 és 28 fok közé hűl le a levegő. A következő napokban fokozódik a kánikula.

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani. Helyenként előfordul záporeső, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható. 

Szerdán sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elvétve előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az északi megyékben. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 15 és 23, a maximum 31 és 38 fok között alakul. 

Csütörtökön túlnyomóan derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos, száraz időre van kilátás. Legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. A déli, délnyugati szél néhol időnként kissé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 23, a csúcshőmérséklet 32, 38 fok között valószínű. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénteken a sok napsütés mellett az északi, északnyugati megyékben lehet több a gomoly-, illetve fátyolfelhő. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az északnyugati, északi tájakon. Az északnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A hőmérséklet hajnalban 17, 23, délután 32 és 39 fok között várható. 

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Hazánk több pontján valószínű zápor, zivatar, nagyobb számban az ország nyugati és északkeleti területein. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek. A hajnali 16, 24 fokról 25 és 37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északnyugati vidékeken mérhetik az alacsonyabb, a délkeleti tájakon a magasabb értékeket. 

Hidegfront vasárnap érkezik, a nap első felében hazánk több pontján, második felében néhol fordulhat elő záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban 12 és 21, a délutáni órákban 24 és 33 fok között valószínű, délkeleten lesz melegebb. 

Címkék:
nyár, hőség, hőmérséklet, meleg, országos meteorológiai szolgálat, hőségriadó,