Így tarolja le a delta Európát: hetek kérdése, és a szomszédban lesz a negyedik hullám

MTI2021. július 19. 12:27

A világon 190 375 116 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 088 328 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

Romániában emelkedik a beoltottak száma, Ausztria mégsem enyhít a korlátozásokon, Szlovéniában a fertőzött esetek csaknem 90 százalékát a delta variáns okozza. Az olaszok megint kezdik a bezárkózást, egyre több a foglalás lemondás Szardínián, a britek viszont éppen most nyitnak.

A delta már a szomszédban van

Romániában - március óta először - ismét emelkedett az egy hét alatt azonosított koronavírus-fertőzöttek száma: a vasárnap záruló héten 39 százalékkal több fertőzést szűrtek ki az előző héthez képest. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) vasárnapi jelentésében szereplő 44 újabb esettel 396-ra emelkedett a hét nap alatt regisztrált fertőzések száma, míg az előző héten mélypontot mértek 285 új esettel.

Romániának néhány hete van arra, hogy felkészüljön a járvány közelgő negyedik hullámára - mutatott rá Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) alelnöke egy tévéinterjúban. Úgy vélekedett: Nagy-Britannia, Spanyolország és Portugália példája azt mutatja, hogy a rendkívül ragályos delta vírusmutáció legfeljebb 6-8 héten belül a jelenlegi sokszorosára emelheti a fertőzések számát.

A tisztségviselő hozzátette: az említett országokban annak ellenére terjed a delta vírusvariáns, hogy a lakosság nagy része be van oltva, az immunizációnak köszönhetően viszont alacsony a halottak és a súlyos esetek száma. Szerinte ez már alig jelent nagyobb nyomást az egészségügyi rendszer és a társadalom számára, mint egy influenza-járvány, tehát az élet lassan-lassan visszatérhet a normális kerékvágásba. Az, hogy Romániában mennyire válik kritikussá a helyzet szeptemberben, nagy mértékben attól függ, sikerül-e felpörgetni az oltáskampányt - figyelmeztetett a CNCAV alelnöke. (június 18., vasárnap)

Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb múlt héten csütörtökön szigorításokról döntött. A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Délen is terjed a delta

Horvátországban az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8236-ra emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 61 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben már ötödik napja senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 28-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon. A Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) közleménye szerint a Szlovéniában utoljára génvizsgálatnak alávetett pozitív minták 89 százalékánál igazolták a vírus delta variánsát. (június 17., szombat)

Olaszországban bevezették a Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni. A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót, valamint az ókori mozaikjai révén turistalátványosságként ismert Piazza Armerinát is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonlóképpen a járványkorlátozásokat tavasszal elsőként feloldó Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. Helyi sajtóhírek szerint a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat. A kormány közölte, hogy kedden dönt az esetleges intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy a járványmutatók rosszabbodása ellenére a kórházak Covid-19-osztályai továbbra is majdnem teljesen üresek.

Az utóbbi egy héten azonban a napi esetszám a korábbi hét kétszeresére emelkedetett a delta variáns terjedése miatt, melynek tetőzését a számítások szerint augusztus végére várják.

A brit nyitás a legrosszabbkor jön?

A brit kormány terveinek megfelelően megszűnt hétfőn a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában. Boris Johnson miniszterelnök hétfői felhívásában ugyanakkor további óvatosságot és elővigyázatosságot kért a lakosságtól. A kormány az eredeti, június 21-i időpontról halasztotta négy héttel későbbre, vagyis hétfőre az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével. Boris Johnson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nyitást óvatosan kell végrehajtani, mivel a vírus még mindig jelen van, és a delta variáns rendkívül fertőző.

Magyarország a béke szigete

Magyarország egyelőre a béke szigete a többi európai országhoz hasonlítva, a legbiztonságosabb európai ország, hiszen Málta után itt a legmagasabb a koronavírus ellen kétszer beoltottak, a teljes védettséggel rendelkezők aránya - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. Szentkirályi Alexandra kijelentette: "bárkit és bármikor be tudunk oltani, onnantól kezdve, hogy kéri az oltást". Ugyanakkor - mint mondta -

nem dőlhetünk hátra,

mert itt van a minden eddiginél agresszívebb delta variáns és fel kell készülni arra, ha Magyarországra is megérkezik a negyedik hullám.

Címkék:
járvány, koronavírus, delta,