Döbbenetes számok: 19 óránként hal meg egy magyar emiatt

MTI2021. május 19. 10:30

Mozgalmat indít a WHO a biztonságos közlekedésért! A közlekedési balesetek felelősek a legtöbb halálozásért az 5-24 éves korosztályban, de ez a tragikus halálozási adat csak a jéghegy csúcsa. Átlagosan 19 óránként hal meg valaki Magyarország közútjain. A Biztonságos Közúti Közlekedés hetének központi témája 2021-ben a városi közlekedés.

Tavaly összesen 13 778 baleset történt az utakon, ezek során 460 ember vesztette életét. 18 176-an szenvedtek személyi sérülést, amely az egyéni tragédián túl hatalmas terhet ró az egészségügyi rendszerre és a gazdaságra.

Az ENSZ közgyűlés döntése alapján az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ regionális bizottsága kétévente megrendezi a Biztonságos Közúti Közlekedés hetét, melynek témája 2021-ben a városi közlekedés.

A téma jelentőségét jelzi, hogy a WHO mozgalmat hirdet, hangsúlyozva a közlekedés közegészségügyi hatásait, a sebességcsökkentés fontosságát annak érdekében, hogy a közlekedés minél kisebb traumát, minél kisebb kockázatot jelentsen a közlekedők számára.  

A WHO elküldte javaslatait a tagállamok és a szektor meghatározó szereplői számára, majd a visszajelzések és észrevételek alapján véglegesítik az ajánlást, amelynek célja, hogy 2030-ig világszerte 50 százalékkal csökkenjen a halálesetek és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma.

Címkék:
közlekedés, who, halálesetek, balesetek,