Ez lehet a 2021-es fesztiválszezon mentőöve? Még nem engedték el az idei évet

Pénzcentrum2021. április 27. 10:59

Jelenleg 3 millió 679 730 fő kapta meg Magyarországon legalább az első oltást, 4 millió beoltottnál pedig új élet kezdődik: nyitnak a mozik, a színházak, állatkertek, fürdők, bár a zenés, táncos rendezvények engedélyezésére még várni kell, a szakma már gőzerővel készül rá. Nincsenek azonban könnyű helyzetben szervezők, sőt, az egész szektor megsínylette a járványt.

A pandémia miatt tavaly szinte az összes fesztivál elmaradt, idén egyelőre annyit tudunk biztosan, hogy sem a Volt Fesztivál, sem a Balton Sound nem kerül megrendezésre a nyáron. A legnagyobb hazai fesztivál, a Sziget felől egyelőre még nincs hír.

De nem csak a nyári könnyűzenei rendezvények miatt nevezik hazánkat a fesztiválok országának, rengeteg kisebb helyi művészeti, zenei, gasztronómiai élmény várta a magyarokat és külföldieket a tavasz első napsugarától az ősz legvégéig. Legalábbis 2019-ig így volt. Már a tavalyi évben is nélkülöznünk kellett a rendezvények nagy részét egészen augusztusig, de nagyobb baj, hogy a szektorban dolgozók, a szervezők és a lebonyolítók munka és bevétel nélkül maradtak.  A pár hete megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány létrejöttének célja, hogy a szektort segítse.

Az Alapítvány célja összefogni a rendezvényipar szereplőit, legyen szó zenei és kulturális fesztiválokról, turisztikai rendezvényekről, konferenciákról, nemzetközi sporteseményekről, egyedi vagy akár városi programokról. Szeretnénk támogatni a rendezvények fejlődését egy olyan hálózat létrehozásával, ahol a különféle területek képviselői egyeztetnek egymással. Első lépésként pedig azon dolgozunk, hogy ismét, biztonságos módon visszatérhessenek a különféle rendezvények az életünkbe, ezekhez konkrét javaslatokat is kidolgoztunk, miként mehetne végbe a rendezvények újraindítása

– mondta el a Pénzcentrumnak Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben szándékozik belefolyni a fesztiválok működésébe a későbbiekben az Alapítvány, a társelnök azt válaszolta, egyáltalán nem szeretnének belefolyni a fesztiválok és rendezvények működésébe, csak a kutatásban, információ gyűjtésben szeretnék a segítségüket kérni, melyeknek köszönhetően megfelelő pályázatokat írhatnak ki a rendezvények megsegítésére, és támogathatják az információátadást. Botond Szabolcs hozzátette:

„Egy olyan, a rendezvényeket segítő ökoszisztéma létrehozásán dolgozunk, ahol a rendezvények szereplői kommunikálnak egymással, legyen szó tudásmegosztásról vagy a programok koordinálásáról, például, hogy elkerüljék a rendezvénytorlódást, hogy minden eseménynek legyen lehetősége betölteni az adott régióban kulturális, gazdasági szerepét.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Több szervezet is sérelmezte, hogy a Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el – kérdésünkre, miszerint az Alapítványnak célja-e, hogy a jövőben az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülhetőek legyenek Oszko-Jakab Natália, az Alapítvány másik társelnöke közölte:

"Az Alapítvány nem ismeri a Raktárkoncertek költség struktúráját. Célunk, hogy a lehető legtöbb forrás jusson el a szektor szereplőihez legyen szó fellépőkről, rendezvényekről, technikai szolgáltatókról vagy a háttérszakma bármely más szereplőjéről. Az Alapítvány különböző, ezt a célt szolgáló támogatási formák kidolgozásával segíti a cél elérését."

Címkék:
fesztivál, alapítvány, rendezvény, szórakozás, fesztiválpiac, rendezvényszervezés, fesztiválok,