Elképesztően értékes papír lapul a magyarok zsebében: a világ szinte összes országában elfogadják

Horváth Zsolt Benjámin2021. április 16. 16:30

Úgy bizony, a magyar útlevél világviszonylatban is erősnek, Kelet-Európában pedig az egyik legerősebbnek számít. Persze nyugatra, vagy a tengerentúlra kacsintgatva még mindig találhatunk a mienknél is több helyen elfogadott úti okmányokat. A legfrissebb világranglistából kiderült, egy-egy ország útlevelével hány helyre juthatunk el vízummentesen.

Egyes országok útlevelei sokkal nagyobb szabadságra jogosítanak fel, mint mások. A legfrissebb, 2021 második negyedévére vonatkozó útlevél-index alapján sokadszorra is a japán útlevél lett ebből a szempontból a világ legértékesebbje, aminek birtokában az állampolgárok nem kevesebb, mint 193 országba léphetnek be vízum engedély nélkül.

Második helyen szintén egy ázsiai szigetország, Szingapúr áll, ahonnan 192 külföldi úti cél látogatható szabadon. A harmadik helyen Németországgal holtversenyben egy újabb keleti ország, Dél-Korea végzett, a két ország állampolgárai 191 vízummentes desztinációval érezhetik magukat könnyedén világutazóknak.

Loading...

A negyedik helyen négy európai ország, Spanyolország, Finnország, Luxemburg és Olaszország áll holtversenyben. Nemzeti útlevelük 190 országra érvényes vízummentességet biztosít szerencsés állampolgáraiknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szélesebbek a lehetőségeink többek között a románoknál, a horvátoknál és szerbeknél is. A sok holtverseny miatt persze a magyar úti okmányt összességében csak a világ 27. legértékesebbjének mondhatjuk, de ez az eredmény sem olyan, ami miatt szégyenkezni kéne.

A világranglista legalján nem meglepő módon a polgárháborúból ki-be sodródó, instabil közel-keleti országok állnak. Jemenből 33, Pakisztánból 32, Szíriából 29, míg Irakból 28 célországba utazhatnak állampolgáraik vízum nélkül, a sereghajtó Afganisztán polgárainak pedig mindössze 26 ilyen úti cél áll rendelkezésére.

Címkék:
utazás, nyaralás, útlevél, magyarország, vízum, afganisztán,