Ez lesz az idei év sláger-nyaralása: ide menekülhet minden magyar, aki utazni akar

Biró Attila2021. április 6. 14:04

Bár a turizmust tényleg két vállra fektette a koronavírus-járvány, azért a tavalyi főszezonban a vérengzés turisztikai típusonként eltérő volt. A kempingezés sokkal kisebb csapást szenvedett el, mint például a klasszikus hotelezés vagy a bérelt üdülőhelyezés. Nem véletlen, hogy a szakértők idén is azt jósolják, a természet közeliség, elvonulás, egyedüllét idén is fontosabb lesz, mint az ezt megelőző években. Ez pedig könnyen jelentheti, hogy a magyarországi kempingekbe hamarabb tér majd vissza az élet, mint bármely más, turisztikai egységbe az országban.

Mint azt tudjuk, a 2020-as tavaszi és nyári szünetet jelentősen befolyásolta a koronavírus-világjárvány. Az utazási preferenciák sok esetben teljesen megváltoztak a pandémiára reagálva hozott állami óvintézkedések hatására. Nem csoda hát, hogy a turizmus a Covid-19 leginkább kivéreztetett áldozata lett, bár a vérengzés turisztikai típusonként azért eltérő volt – derült ki az Eurostat friss gyorsjelentéséből.

Bedőltek a számok

A turisztikai főszezonban, 2020. április és szeptember között az EU turisztikai szálláshelyein töltött éjszakák száma 56 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A nemzetközi (-74%) visszaesés ugyanakkor sokkal nagyobb volt, mint a tagállamonként tapasztalható belföldi turizmus esetében (-38%).

Érdekes ugyanakkor, hogy a turisztikai típusokat nem ugyanúgy érintette a visszaesés. Az EU statisztikáiból kiderül ugyanis, hogy a 2020-as főszezonban, összevetve a 2019-essel, a szállodákban és hasonló létesítményekben volt a legmagasabb a csökkenés, 63 százalékkal. Ezt követték a bérelt üdülőhelyek 49 százalékkal, miközben a legválságállóbbnak bizonyuló kempingezés „csupán” 38 százalékkal esett vissza. Igaz, a kempingezésnél is a nemzetközi utak (-57%) jócskán visszaestek, szembe a belföldiekkel (-26%).

Kempingre fel!

Mindezek fényében nem meglepő, hogyha az összes nyaralással töltött éjszakák számát vizsgáljuk, akkor a kempingezés is jócskán visszaesett 2020-ban 2019-hez képest. Viszont ez nagyrészt a külföldi kempingezők elmaradásának volt a következménye. Ha ugyanis csak a belföldi kempingezést nézzük, akkor 10 EU-s országban nem hogy csökkent, de még nőtt is a kempingezők száma 2020-ban, 2019-hez képest.

A legnagyobb növekedést például Szlovéniában regisztrálták, nem kevesebb mint 76 százalékkal, de Ausztriában is 32 százalékkal nőtt a belföldi kempingezés a járvány sújtotta évben, és Belgiumban is 25 százalékos volt ez a növekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Ahogy a statisztikából is látszik, Magyarországon bár nem nőtt a belföldi kempingezési kedv, de azért a visszaesés még mindig az EU 27 tagállamának átlaga alatt maradt. Mindez azt jelentette, hogy 2020-as főszezonban 22 százalékkal kevesebb magyar volt kempingezni idehaza, mint 2019 azonos időszakában. Számszerűen ez majdnem 200 000 emberrel kevesebb. Ez azonban még mindig sokkal kisebb visszaesés, mint amit a szállodák vagy a bérelt üdülőhelyek szenvedtek el.

Mi lesz idén nyáron?

Bár az oltások Magyarországon, és a világ más pontjain is meglódulni látszanak a tavasz beköszöntével. Azért még mindig nagyon komoly kérdések vannak a turizmus talpra állítását illetően. Pár hete például hazánkban is meredek emelkedésnek indultak a leadott szállásfoglalások számai. Ebből az látszik, hogy az embereknek tényleg elegük van, utazni szeretnének, kiszakadni a sűrű és egyhangú mindennapokból. Ám hogy ez az álom mikor válhat tényleg valósággá, nehéz megmondani.

Annyi azonban biztos, ahogy azt a számok tavaly is mutatták, a hangsúly a zsúfolt szállodák és vízpartok irányából eltolódott a zöldturizmus, azaz a természet, a tér, és az egyedüllét irányába tolódott. Úgyhogy a kempingek idén is a legnépszerűbb menekülőhelyei lehetnek a már végletekig utazni vágyó magyarok számára.

Címkék:
utazás, nyaralás, kemping, belföldi turizmus,