Óriási veszély a magyar utakon: sok autós ezt keményen benézni, általában ők a hibásak

Pénzcentrum2021. március 12. 09:28

A közutakon, mezőgazdasági gépekkel történő balesetek 67 százalékáért részben vagy teljesen a másik résztvevő fél a felelős, e balesetek 13 százaléka jár súlyosabb sérülésekkel - derült ki az Agroinform.hu kutatásából.

A tavaszi földmunkálatok nyomán egyre több és több helyen találkozhatnak a magyar autósok mezőgazdasági nagygépekkel az utakon. Ez azonban veszélyes üzem, elég sok baleset születik ezekből a találkozásokból. Az adatok azt mutatják, hogy a balesetben részt vevő mezőgazdasági jármű legtöbbször, az esetek 73 százalékában traktor volt (a traktorok négyötöde valamilyen kapcsolt munkagéppel közlekedett), 7 százalék mezőgazdasági tehergépkocsi, a többi esetben egyéb mezőgazdasági munkagép volt részese az eseménynek.

A mezőgazdasági járművekkel történt közúti balesetek szerencsére az esetek 64 százalékában nem jártak személyi sérüléssel, és 23 százalékuk is csak könnyű sérülést eredményezett. Súlyos, maradandó sérüléssel 10 százalékuk járt, további 3 százalékuk esetében a sérülések halálhoz is vezettek - mutatták rá a portál adatai, amiket saját olvasóik gyakorlati példáiból gyűjtöttek.

Kiderült az is, hogy a balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, míg 54 százalékában a másik résztvevő jármű sofőrjének felelősségét állapították meg. 13 százalékban ez a felelősség megoszlott a felek között. A felmérés adatai szerint a balesetek 37 százalékának oka a nem megfelelően megválasztott sebesség volt, további 28 százalékuk a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése során következett be.

Címkék:
utazás, autóbaleset, közúti balesetek,