Autósok, figyelem! Csúnya bírság jár ezért hétfőtől a magyar autópályákon

Pénzcentrum2021. január 29. 13:01

Vasárnap éjfélkor lejárnak a megyei, illetve országos autópálya matricák. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hatóságok hétfő 0 órától büntetnek, ha nincs megváltva a 2021-es éves úthasználati jogosultság.

Az idén megváltott éves megyei és éves országos jogosultságok 2022. január 31-ig érvényesek, így aki még nem vette még meg az új matricáját - legyen az megyei, vagy országos -, az bírságra számíthat hétfőtől, ha felhajt az autópályára.

Kevesen tudják, hogy nem csak az e-matricák ára nőtt idén - inflációkövető mértékben - 3,9%-kal, hanem a pótdíjaké és a pótdíjkülönbözeté is. Egy új szabály értelmében mostantól minden év elején az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért inflációt figyelembe véve fog nőni a matricák ára és a pótdíjak összege.

Csak nyugi, nem csúsztál még le semmiről, ki sem kell szállnod az autódból, hogy beszerezd a 2021-es autópály matricát. Egy decemberi kutatás épp az átalakuló matricavásárlási szokásokat vizsgálta, az adatok pedig rámutattak, hogy az online, azon belül is a mobilapplikáción keresztüli autópálya-matrica vásárlás egyre népszerűbbé válik az egész lakosság körében, habár a személyes ügyintézés továbbra is domináns.

Az autópálya-matricák beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig. Ráadásul ezen a felületen minden adatot csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások során elkerülhetők a tévesztésekből (pl.: rendszámelírás) fakadó kellemetlenségek, és itt egészen biztosan hiteles és pontos információt találnak a közlekedők arról, hogy milyen e-matricát vásároltak, és az pontosan meddig érvényes.

Címkék:
utazás, autópálya, útdíj, megyei matrica, autópálya matrica, vásárlási szokások, autópálya-matrica, úthasználati díj, autópálya matrica megyei, autópálya pótdíj,