Lezárult az e-bringa pályázat: mutatjuk, mikortól lehet benyújtani az új kérvényeket

Pénzcentrum2021. január 9. 14:03

"Töretlenül népszerű az elektromos kerékpárok vásárlását támogató pályázatunk: a tegnap lezárult fordulóban 1185 kérvény érkezett összesen több mint 128 millió forint értékben" - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: a kormány számára a teremtett világ védelme nemcsak egy jelszó, hanem valódi küldetés, ezért is alkották meg és hajtják végre a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek fontos része az elektromobilitás támogatása.

A kormány elkötelezett az elektromobilitás minél szélesebb körű népszerűsítése és az ilyen típusú járművek elterjedésének támogatása mellett, hiszen mindez nagyban segít elérni a klímavédelmi céljainkat. A közlekedésre azért kell kiemelt figyelmet fordítanunk, mert ez az ágazat felelős az üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 20 százalékáért

- fejtette ki Schanda Tamás. A miniszterhelyettes emlékeztetett: magánszemélyek, vállalkozások - köztük külön a taxisok - és civil szervezetek, intézmények e-autó, illetve e-robogó beszerzését is segítették korábban, a közösségi közlekedés környezetkímélővé alakítását pedig a Zöld Busz Program támogatja. Az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlását támogató, összesen 1 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat első köre 2020. november 23-27. között zajlott és akkor a lebonyolítást végző IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. 1019 kerékpár vásárlására ítélt meg támogatást több mint 110 millió forint értékben.

A tervek szerint 2021. február 1-je és 5-e között lehet legközelebb benyújtani kérvényeket.

A támogatás a jármű árának legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A kormány e-kerékpárokra vonatkozó pályázatról itt kaphatnak bővebb információkat az érdeklődők.

Címkék:
vásárlás, pályázat, kerékpár, taxi, közösségi közlekedés, elektromos, elektromos busz, schanda tamás, elektromos jármű, elektromobilitás,