Tovább csúszhat a 3-as metró felújítása: még több mint két évig még pótlózhatunk?

Pénzcentrum/MTI2020. december 22. 14:36

Az M3 metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosításról szándéknyilatkozat jött létre a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. között 2020. december 21-én - közölte a BKK. A megállapodás hónapok óta tartó egyeztető tárgyalások eredménye, ami alapján 2021. január 11-én az alagút teljes körű korszerűsítése elkezdődik a középső szakaszon. A középső vonalszakasz forgalomba helyezése 2023 januárjában várható, ami megfelel a projekt Európai Uniós forrásból történő költségelszámolás időzítésének - írták.

A BKV Zrt. az M3 metróvonal alagútrekonstrukciójára mintegy 48 milliárd forint értékben kötött szerződést 2017. szeptember 4-én a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. A középső vonalszakasz állomásainak elhúzódó felújítása miatt szükségessé vált az építési munkákra vonatkozó harmonizált ütemterv kialakítása, ezzel összefüggésben az alagútfelújításra szóló szerződés díjának és határidejének módosítása. A szándéknyilatkozatban 9,1 milliárd forint többletköltség elszámolásában állapodtak meg a szerződő felek. A pótmunkák fedezetének biztosítására 5 % tartalékkeret áll rendelkezésre, így a szerződés értéke 9,5 milliárd forinttal emelkedhet.

A szándéknyilatkozat alapján, a Hatóságok jóváhagyásának beszerzését követően aláírható a szerződésmódosítás a még hátralévő alagúti munkák elvégzésére. A középső vonalszakasz forgalomba helyezése 2023 januárjában várható, ami megfelel a projekt Európai Uniós forrásból történő költségelszámolás időzítésének.

A metrófelújítás 2017. november 6-án kezdődött el az Újpest-Központ és Lehel tér közötti, északi szakasz lezárásával. A második, déli szakaszra vonatkozó ütem 2019. április 6-án kezdődött el, akkor zárták le a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszt. A felújítási munkálatok már 2019 őszére három hónapos csúszásban voltak a márciusban közölt tervezett határidőkhöz képest. Még Tarlós István úgy nyilatkozott, hogy "a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg" - végül október második felében került sor a déli szakasz átadására. 

Akkor Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy nehezítette a munkálatokat, hogy azbesztet találtak az állomásokon, valamint a koronavírus-járvány közepette kellett megszervezni a szállításokat. Amíg korábban 2022-re végére ígérték a metrófelújítás befejezését, most a középső szakasz átadását 2023 januárjára ígérik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép forrása: m3felujitas.hu

Címkék:
utazás, metró, felújítás, tarlós, m3, forgalomba helyezés, karácsony gergely, többletköltség, rekonstrukció,