Bringások! Megdöbbentő videón, milyen hamar átvágják az U-lakatot, láncos lakatot

Pénzcentrum2020. szeptember 12. 16:03

Megdöbbentő rendőrségi videó arról, milyen hamar le lehet vágni a különböző kerékpár zárakat. Hiába a legdrágább U-lakat vagy láncos lakat, egy kézi erővágó néhány másodperc alatt átvág minden bicikli zár típust.

Itt az ősz, a szeptemberi sulikezdéssel párhuzamosan rengetegen tértek vissza munkahelyeikre. A koronavírus-járvány miatt rengetegen alternatív megoldásokkal igyekeznek kiváltani a tömegközlekedést, az autó után természetesen a kerékpár a legnépszerűbb közlekedési eszköz.

Nem árt azonban vigyázni, mert a statisztikák szerint Magyarországon több mint 10 ezer kerékpárt lopnak el évente. Ahogy az az alábbi, a londoni rendőrség által 2017-ben készített videón is jól látszik, nincs nehéz dolga a tolvajoknak, ugyanis még a legdrágább lakatok-láncok is néhány másodperc alatt átvághatók. Íme:

A magyar rendőrség éppen ezért, kampány keretében hívja fel minden évben arra a figyelmet, hogy mivel a kerékpárok nagy része azonosítatlan, így sosem kerül meg. Néhány lopott kerékpárt ugyan minden évben megtalálnak, de nem tudják, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. Érdemes keresni tehát a lehetőséget, amikor a hazai rendőrségnél ingyen regisztrálhatjuk biciklinket, legutóbb például Győrben volt több hetes ilyen kampány 2020 nyarán.

A kerékpárok adatait országos rendszerben rögzítik, ami tartalmazza a jármű paramétereit, fényképeit, ezzel segítheti lopás esetén a keresett kétkerekű azonosítását, vagy a megtalált bicikli visszajuttatását. De a hatóság mellett van piaci szereplő is, aki - a rendőrséggel együttműködve - hasonló szolgáltatást nyújt.

Címkék:
utazás, kerékpár, tolvaj, bicikli, bringa,