Itt a rendelet: ezek a határzár pontos szabályai

Pénzcentrum2020. augusztus 30. 20:01

Megjelentek vasárnap délután a Magyar Közlönyben a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek. 

Legfontosabb pontja, hogy a Kormány Magyarország közrendjét és belső biztonságát fenyegető komoly veszély fennállása miatt a belső határon a határellenőrzést ideiglenesen visszaállítja. 

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja  személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - nem léphet be. A rendőrök csak azoknak adhatnak felmentést a belépési tilalom alól, akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte (mondjuk itt folyik perük), ha olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, ha Magyarországon diákok, ha olyan fuvarozók, akiknek a munkavégzés helyét kell megközelítenie, vagy ha családi eseményen kell résztvenniük (keresztelő, temetés). Az is beléphet, aki hozzátartozója ápolása miatt jönne, vagy sport-, kulturális és egyházi rendezvényen venne részt, vagy egyéb méltányolható oka van belépni.

A katonai konvojok is közlekedhetnek Magyarországra, de ami fontosabb, hogy az ingázókra is külön szabályok vonatkoznak: a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ez tehát az itt dolgozókat érinti. Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

Címkék:
otthon, járvány, magyar közlöny,