Kettészakad az ország szerda délután: egyik oldalról a zivatar, másikról a hőség támad

Pénzcentrum2020. augusztus 12. 13:01

Az ország nagyobb részén többnyire gyengén felhős, napos idő lesz. Az ország délnyugati harmadában azonban erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ott elszórtan záporeső, zivatar is kialakulhat, majd késő délutántól csökken a csapadékhajlam, estére pedig kiderül az ég. Északkeleten megélénkül az északi, északkeleti szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. Késő estére általában 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Ami a viharos időt és hőséget illeti ma, az ország két részre szakad: első fokú riasztás van érvényben minden dunántúli megyében, toábbá Pest, Bács-Kiskun és Nógrád megyékben a zivatar miatt. Ezekben a megyékben elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat - írja a met.hu. 

Felhőszakadás Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Somogy, Zala, Tolna és Baranya megyékben várható, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Hőség pedig Csongrád-Csanád és Békés megyékben várható.

Frontok, fejfájás

Szerdán nem érkezik front, azonban a több napja tartó kánikula többeknél okozhat panaszokat. Fejfájás, migrén jelentkezhet, csökken a fizikai és a szellemi munkavégző-képesség. Többen fáradékonyak, tompák lehetnek, emellett ingerlékenység is jelentkezhet. Fokozódik a szervezetet érő hőterhelés, a szívbetegek a legveszélyeztetettebbek. A tűző napon fennáll a napszúrás és a leégés veszélye - írja a Házipatika.

Allergia, pollen

A kánikula hatására a parlagfű pollenszórása tovább erősödhet, közepes-magas, főként délen, délnyugaton már nagyon magas szintet érhet el. Magas szinten lehet jelen a csalánfélék, illetve helyenként az üröm és a kenderfélék virágporának mennyisége. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé magas-nagyon magas szintet érhet el -írja az Időkép.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére szerda estig

Gyenge vagy mérsékelt (5-20 km/h), változó irányú légmozgás lesz a jellemző, mely zápor környezetében átmenetileg megélénkül, megerősödik (25-55 km/h), zivatarnál viharossá (55-80 km/h) fokozódik. A fátyolfelhős, napos idő mellett az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből a nap folyamán záporok, zivatarok alakulhatnak ki a tavak környezetében. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul. Késő este 22, 23 fok valószínű - írja a met.hu.

A Balaton Siófoknál 26.0, a Velencei-tó Agárdnál 24.5 fokos.

Címkék:
időjárás, hőség, zivatar,