Magyar Autóklub a fővárosi sebességkorlátozásról: forgalmi csőd lesz, ha ez így marad

MTI2020. április 29. 11:45

A Magyar Autóklub nyílt levélben kérte Karácsony Gergely Főpolgármestert, hogy ne döntsön a veszélyhelyzet idején társadalmi és testületi vita nélkül a Főváros életét hosszú távon meghatározó kérdésekben.

A Közgyűlés részére benyújtott, a "Főváros közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási tervének kidolgozásáról" címet viselő előterjesztés már olyan kérdésekben foglal előzetesen állást, melyek tekintetében vizsgálat szükségességét hangsúlyozza. Ez önmagában ellentmondás - írja közleményében a Magyar Autóklub.

Hasonló ellentmondás és nyilvánvalóan prekoncepciónak tűnik, hogy az előterjesztés a mellékúthálózat esetében egységesen 30km/h-ra történő csökkentést javasol. A MAK hiányolja a baleseti statisztikák bemutatását, vitatja azok létezését, arra nézve, hogy az abszolút sebességtúllépés domináns szerepet játszott volna a balesetek bekövetkezésében az előterjesztésben szereplő útvonalakon.

Sem a balesetek számának csökkenése, sem a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás mérséklődése nem bizonyított, sőt a tervezet elfogadásával, a közösségi közlekedés fejlesztéseinek hiányában, a forgalmi helyzet csődjére lehet számítani - írják.

A MAK felajánlotta segítségét a döntéselőkészítésben, miszerint a Főváros engedje meg, hogy az Autóklub évtizedek alatt felhalmozott tudásbázisával és társadalmi beágyazottságával hozzájárulhasson az élhető város kialakításához, ami mindannyiunk közös érdeke.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, Budapest, sebességkorlátozás, magyar autóklub, karácsony gergely, sebességtúllépés,