Rengeteg határ menti település újulhat meg: itt várhatóak fejlesztések

HelloVidék2020. március 4. 08:15

Az Európai Unió a 2021-2027-es költségvetési ciklusban kiemelt figyelmet szentel a központi térségekhez képest jellemzően elmaradott határtérségek fejlesztésére, illetve a határon átnyúló együttműködések támogatására. A gazdasági fejlődés, a természeti és kulturális értékek fenntarthatósága, az együttműködés, illetve az oktatás a magyar, illetve a horvát oldalon is ugyanúgy kiemelt érdek, ezért a korábbi programok folytatásaként a következő időszakban is lehetőség nyílik közös, magyar-horvát együttműködésben megvalósuló fejlesztési projektek finanszírozására - írja a HelloVidék.

"A Dráva folyó régóta úgy jelenik meg a képzeletünkben, mint egy olyan, természetes határ, ami elválasztja egymástól az országokat, Somogy esetében Horvátországot Magyarországtól. Sőt, gyakran fizikai akadályt is jelent például az emberi kapcsolatokban, a nyelvhasználatban, vagy korábban a politikai kapcsolatokban. Ám csak akkor van esélyünk fejleszteni a határ menti régiót, ha mentálisan le tudjuk győzni ezeket a határokat" - hangsúlyozta a HelloVidéknek Bíró Norbert a Pannon Európai Területi Társulás alelnöke, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A határ menti területek még mindig nem heverték ki a 2008-as válságot, alacsony GDP az EU átlagához viszonyítva, miközben a térséget kelet-nyugati megosztottság jellemzi a gazdasági aktivitás és teljesítmény szempontjából. Somogy, Zala, Muraköz, Varasd és Belovár-Bilogora lassan elkezdtek felzárkózni, míg Kapronca-Kőrös és Verőce-Drávamente az elmúlt évtizedben még jobban lemaradtak.

- tette hozzá a HelloVidéknek Buttinger Petra, a Logframe Tanácsadó Iroda nemzetközi projektmenedzsere.

Mindezek fényében a beavatkozási irányok is sokrétűek; a legfontosabb célokat a 2021 utáni együttműködési témák alapján öt területen határozták meg. Ezek a következők: vállalkozásfejlesztés és innováció; zöld gazdaság ötletek; összekapcsoltság, elérhetőség, digitalizáció; társadalmi befogadás; társadalmi részvétel. A konkrétumokat illetően pedig olvasd el a HelloVidék cikkét.

Címkék:
utazás, eu, uniós támogatás, vállalkozásfejlesztés, fejlesztések,