Itt a tervezet: így regulázná meg Erzsébetváros a bulinegyedet

Népszava2020. március 4. 09:00

Kemény szabályokhoz kötné a szórakozóhely-üzemeltetést az a tervezet, amelyet Erzsébetváros döntés-előkészítő munkacsoportja már el is fogadott.

Elfogadta a belső-erzsébetvárosi döntés-előkészítő munkacsoport azt a javaslatcsomagot, amelyet a bulinegyed működését szabályozná - írja a Népszava. A munkacsoport vezetője, Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester arról számolt be a lapnak, a főszabály az éjféli záróra lesz, ami alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik a szigorú kritériumrendszer feltételeit. Ezek a következők:

  • Este tíz és reggel nyolc óra között nem végezhetnek áruszállítást.
  • Mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük a WC-ket és ennek a lehetőségére fel kell hívni a figyelmet piktogramokkal.
  • Kötelező lesz legalább egy embert azért foglalkoztatni, hogy megakadályozzák az utcai alkoholfogyasztást.
  • A zajterhelés ellenőrzése is az ő feladatuk lesz, amihez venniük kell egy csúcslimitert és egy akusztikai szakértő igazolását is be kell majd mutatniuk.
  • Egy forgalomszámlálót is be kell üzemelniük, egyszerre csak annyi vendég tartózkodhat majd egy adott térben, amennyi a katasztrófavédelem előírásainak megfelel.
  • Naponta legalább egyszer meg kell tisztítaniuk az előttük lévő járdaszakaszt, és a hulladék elszállításáról is gondoskodniuk kell.
  • Éjfél után már nem használhatnak műanyagpoharat.

Az előírásoknak megfelelő vendéglátóhelyek egy évre kaphatnak engedélyt az éjfél utáni nyitva tartásra, az engedélyt évente meg kell újítaniuk. A Népszava szerint, ha valamelyik hely megsérti a kritériumrendszer előírásait, először figyelmeztetik, másodszor pénzbüntetést kap, harmadik lépésként jön a három napos bezárás, végül pedig visszavonják az éjfél utáni nyitva tartásra jogosító engedélyét.

Címkék:
utazás, önkormányzat, szabályozás, bulinegyed, erzsébetváros,