Ne lepődj meg a benzinkúton: így változik az üzemanyagok ára

Pénzcentrum2020. február 3. 11:00

Csökken az üzemanyagok ára szerdától: a szakértők szerint a koronavírus miatti bizonytalan helyzet hatására a világpiaci kőolajárak csökkennek, nagyon pesszimista a hangulat.

A benzin 3 forinttal kerül kevesebbe literenként, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal. Így a benzin átlagára szerdától 382 forint, a gázolaj ára pedig 395 forint lesz a hazai töltőállomásokon. Az üzemanyagár-csökkentés oka, hogy a koronavírus miatti bizonytalan helyzet hatására a világpiaci kőolajárak csökkennek, nagyon pesszimista a hangulat - írja a holtankoljak.hu.

A hazai üzemanyagárak megállapításánál irányadó Brent típusú olaj ára esik, a múlt héten összesen 3 százalékkal ment alacsonyabb szintre, 57 dollár alá a hordónkénti ár, s ma reggel további 0,7 százalékkal gyengülve immár megközelítette az 56 dollárt. Ezt látva a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az olajkitermelés további csökkentésére készül, hogy ily módon stabilizálja a piacon az árakat. Erre márciusban kerülhet sor, miután a szervezet kezdeményezte a mindenkori tavaszi ülésének átütemezését.

Addig viszont a holtankoljak.hu szakértői szerint csökkenő tendenciára kell számítani az üzemanyagárakban, e várakozás tükröződik a benzin szerdai olcsóbbodásában is. Bár ezt tompíthatná a forint gyengülése a dollárral szemben, annak hatására ugyanis az import drágulhat, ezúttal ez a tényező nem játszik szerepet, miután a zöldhasú ugyanúgy a 304 forintos szinten áll, mint a hét elején.

Címkék:
utazás, benzin, üzemanyag, gázolaj, opec, olajár, üzemanyagár,