Ellepték Budapestet az illegális szállásadók: így ússzák meg a fizetést

24.hu2020. január 20. 09:04

Játszi könnyedséggel lehet rábukkanni az illegálisan, féllegálisan üzemeltetett szálláshelyekre a fővárosban, az önkormányzatok mégsem tudnak hatékonyan fellépni ellenük. Az ágazat legális szolgáltatói szerint egyetlen megoldás létezik csak a csalók kiszűrésére - számol be a 24.hu.

A magyar fővárosban szinte hemzsegnek a be nem jelentett apartmanok, hostelek, illetve lakások, melyek így megspórolhatják a regisztráció költségét és az idegenforgalmi adó megfizetését. Ezzel legalább 10 millió forintnyi kárt okoznak az önkormányzatoknak.

Előfordulnak kisebb-nagyobb szabálytalanságok is, például, hogy a megadott ingatlanban be van ugyan jegyezve az adott beszálláshely, de nem annyi ággyal, nem azon a néven, esetleg nem azon az emeleten, ami a hivatalos adatbázisban szerepel. Nem egyszerű hatékonyan fellépni az illegális szállások ellen, mivel pusztán a cím alapján nem lehet azonosítani, hogy pontosan melyik lakásról van szó a társasházon belül, mivel a szálláskereső oldalakon többségében nem szerepel ajtó, emelet, ahogy helyrajzi szám sem.

Az önkormányzatok bizonyos értelemben eszköztelenek, nem tudnak hatékonyan fellépni a zugszállások ellen. A szektor legális szereplői más irányú megközelítést javasolnak, szerintük el kéne érni, hogy a booking.com-on, valamint az Airbnb-n csak olyanok hirdethessenek, akik hivatalosan is regisztrálva vannak, magyarán rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.

Címkék:
utazás, fizetés, Budapest, adó, idegenforgalmi adó, szállás, ifa,