Egyre több turista utazik télen ezekbe az országokba: tudnak valamit?

Pénzcentrum2020. január 6. 14:31

Egyre gyakoribb, hogy szezonon kívül indulunk nyaralásra - a téli turizmus pedig különösen népszerű a síelést kedvelők körében. Ehhez képest EU-s szinten visszaesett a téli turizmus a tavalyi szezonban az azelőttihez képest, bár a csökkenés elhanyagolható volt. Érdekes, hogy Cipruson volt a legnagyobb a növekedés, de Magyarországon is nagyobb volt a turizmus forgalma tavaly, mint egy évvel azelőtt.

Újszerű tendencia, hogy a turizmus ma már nem feltétlenül a nyári szezonhoz kötődik, egyre többen látogatják meg valamelyik külföldi várost "szezonon kívül" is. A téli turizmusnak azonban ezzel szemben van egy további bája: a hideg időjárás és az azzal járó hó. Logiksnak hangzik, hogy a turizmus télen azon országokban élénkül fel, amelyek különféle síelésre alkalmas magaslatokkal rendelkeznek.

A legutóbbi évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a téli turizmus nem csak ezekben az országokban nő dinamikusan, de a déli országokban is. Az Eurostat a 2017/2018-as téli szezonhoz viszonyítva mutatja be, hogy miképp alakult a téli turizmus az előző szezonhoz képest.

Loading...

Amint az látszik, a legnagyobb emelkedést - 18,19 százalékkal - Ciprus könyvelhette el, ami egyáltalán nem tekinthető síparadicsomnak. Lengyelország és Románia turizmus szintén nagyot nőtt a téli hónapokban, a növekedés átlagosan 7,59 és 8 százalék volt ezekben az országokban. Az Egyesült Királyságban, Máltán és Görögországban pedig nagymértékben visszaesett.
Magyarországon egyébként a tavalyi téli szezonban 1,36 százalékkal volt magasabb a forgalom, de még ezzel is az EU átlaga fölött vagyunk, ami 0,37 százalékos visszaesést mutat.

Címkék:
utazás, nyaralás, repülő, síelés, ciprus, tél, eu, spanyolország, kirándulás,