Ez most végre kiderült az idei karácsonyról: sok magyar nem fog örülni

Pénzcentrum/Index.hu2019. december 25. 09:03

A karácsonyi ünnepekre a magyar családok többsége közösen készül fel, de az előzetes nagytakarításban és a sütés-főzésben jóval nagyobb teher hárul a nőkre, mint a férfiakra. Belföldön nagy a mozgás, sokan meglátogatják a rokonaikat, de külföldről már csak minden ötödik magyar jár haza rendszeresen karácsonykor - írja az Index.

A karácsonyi előkészületeket többnyire együtt végzik a családtagok, de ahol nem, ott jellemzően sokkal inkább a nőkre, mint a férfiakra hárulnak a teendők. Az ünnepi nagytakarításból a családok 56 százalékában mindenki kiveszi a részét, ugyanakkor 37 százaléknál a nők alakítják ünnepivé a lakást, a háztartások mindössze 4 százalékánál végzik el ezt a feladatot a férfiak. A karácsonyi asztalra kerülő ételeket és a süteményeket is főképpen a nők készítik el - a családok 42, illetve 51 százalékánál - derült ki a ZRI Závecz Research és a CAWI Services által készített friss kutatásból. 

A sütés-főzést a háztartások 51 százalékánál megosztva, egymást kiegészítve vagy közösen végzik, az édességeket viszont ennél kevesebben, 39 százaléknyian készítik együtt a család tagjai. Bár a karácsonyfát a háztartások felében közösen veszik meg, de itt a férfiak is serények, a családok egynegyedében ők szerzik be (egytizedében a nők). A karácsonyfa díszítése nagyrészt közös esemény, a családok 70 százalékánál együtt öltöztetik fel a fenyőt.

A karácsony ráadásul mozgalmas ünnepnek számít , az emberek kilenctizede útra kel, és meglátogatja rokonait, ismerőseit, a többség 2-3 helyre is elmegy vendégségbe. A külföldön élő hozzátartozók közül ugyanakkor már csak minden ötödik jön haza az ünnepekkor. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A portál a kutatásból kiemelte továbbá, hogy a közös és az egyéni kikapcsolódásnak nagyjából azonos súlya van, karácsonykor közel egyforma arányban (30-40 százaléknyian) társasjátékoznak, kártyáznak illetve interneteznek, játszanak laptopjaikon, okostelefonjaikon.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, utazás, karacsony, ünneplés,